10-10-2017  

Opname van opzij

Po√ęzie en evidence based werken

Marnix Niemijer is naast directielid en bestuurder in organisaties op het terrein van internationale hulp aan vluchtelingen, welzijn en onderwijs, voor alles vader van onder andere een dochter. ‘Opname van opzij’ is de titel van een dichtbundel die is ontstaan in en uit een donkere tijd: de periode dat zijn oudste dochter enkele keren werd opgenomen in het UMC Utrecht vanwege zware psychotische klachten. Waarom vestigen we hier de aandacht op? Vanuit P3NL vertegenwoordigen we 20.000 professionals die werkzaam zijn binnen de GGZ en daarbij pleiten we voor evidence-based werken (zie ook Column op SKIPR). Dus om wetenschappelijke kennis hand in hand te laten gaan met de professionele deskundigheid van de zorgverlener en de ervaringsdeskundigheid van de patiënt.  

Zorgverleners horen dagelijks de ervaringen van patiënten of hun naastbetrokkenen. Ze komen echter niet vanzelfsprekend op het pad van bestuurders en beleidmakers binnen de GGZ en juist met P3NL willen we ons bestuurlijk inspannen voor het maatschappelijk belang van professionals en hun patiënten. Daarbij is het van belang om ook bestuurders en beleidsmakers te doordringen van de drie aspecten van evidence-based werken. Als je daarvoor een toevallige mogelijkheid krijgt om een verhaal te delen, dan moet je die met beide handen aangrijpen. 

De gedichten van Niemeijer hebben kunstenaar Marcel Verbrugge geïnspireerd tot het maken van zo’n zeventig tekeningen. Een paar krijgen hun plek in de bundel. De gedichten en tekeningen vormen een weerslag van ingrijpend psychisch lijden en de impact die dat heeft. Verlies en dreiging gaan hand in hand, niet alleen voor de persoon in kwestie maar ook voor hen daarom heen. Lees ook de blog van Marnix Niemeijer op  https://www.psychosenet.nl/opname-van-opzij/