Leesbaarheid:

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK)

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

Start u een eigen bedrijf, dan moet u zich inschrijven in het handelsregister van de KvK. Apart inschrijven bij de Belastingdienst is niet nodig. Deze inschrijving kost eenmalig 50 euro.

Check of u zich moet inschrijven bij de KvK

Inschrijven bij de KvK is alleen nodig als u ook echt ondernemer bent. Volgens de KvK bent u ondernemer als u zelfstandig goederen of diensten levert met de bedoeling winst te maken. Check of u volgens de KvK ondernemer bent.

Bedenk een bedrijfsnaam

U heeft een bedrijfsnaam nodig om uw bedrijf in te schrijven bij de KvK. Een bedrijfsnaam moet aan een aantal regels voldoen:

 • de bedrijfsnaam mag geen verkeerde indruk wekken.
 • gebruik geen merknamen van anderen.
 • voorkom verwarring met bestaande handelsnamen.
 • de leestekens ( ) ? ! * # / mogen niet in uw bedrijfsnaam voorkomen.

Kies een rechtsvorm

Als startende ondernemer moet u een rechtsvorm kiezen, zoals een eenmanszaak, vof of bv. Welke rechtsvorm het beste past bij uw bedrijf, hangt af van uw situatie. Bijvoorbeeld hoe u de aansprakelijkheid wilt regelen en wat fiscaal voordelig is.

U hoeft zich niet apart te registeren bij de Belastingdienst

Tijdens uw inschrijving bij de KvK wordt direct uw registratie bij de Belastingdienst geregeld en ontvangt u uw btw-nummer. U hoeft hier niets extra’s voor te doen. De Belastingdienst hanteert overigens wel andere criteria dan de KvK om te bepalen of u ondernemer bent voor de omzetbelasting of inkomstenbelasting.

Bereid uw KvK-inschrijving online voor

Om de inschrijving zo soepel mogelijk te laten verlopen vult u uw inschrijfformulier online alvast zover als mogelijk in. Denk hierbij aan:

 • uw persoonsgegevens
 • de contactgegevens van uw bedrijf
 • een bedrijfsomschrijving
 • uw verwachte jaarlijkse omzet, inkoop en brutowinst.

Neem de huurovereenkomst van uw bedrijfspand mee

Wanneer uw bedrijfsadres niet hetzelfde is als uw privéadres, moet u een huurovereenkomst of koopovereenkomst van uw bedrijfspand meenemen.

Maak online een afspraak

Tijdens uw bezoek aan de KvK wordt uw inschrijving definitief gemaakt. Op dat moment ontvangt u direct uw KvK-nummer en btw-nummer. Een afspraak maken kan alleen online.

Wanneer moet u langskomen voor de inschrijving?

U kunt zich op 3 momenten inschrijven bij een KvK-kantoor:

 1. Uiterlijk 1 week nadat u gestart bent met uw bedrijf.
 2. 1 week voordat u start met uw bedrijf.
 3. Eerder. De definitieve inschrijving (met KvK-nummer) vindt in dat geval 1 week voor de start van uw bedrijf plaats. U hoeft daar niet opnieuw voor naar de KvK te komen.

De KvK-inschrijfkosten zijn 50 euro

Bij inschrijving betaalt u eenmalig een inschrijfvergoeding van € 50. U moet dit bedrag ter plekke met uw pinpas of creditcard betalen. Contant betalen is niet mogelijk.

Belangrijk! Vergeet uw legitimatiebewijs niet

Tijdens uw inschrijving heeft u een geldig legitimatiebewijs nodig. Zonder legitimatiebewijs kan de KvK-inschrijving niet afgerond worden. U moet dan later nog eens terugkomen om uw inschrijving definitief te maken.

Handig