Leesbaarheid:

Goederen importeren uit een EU-land

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

In de Europese Unie (EU) is er vrij verkeer van goederen. Dit betekent dat u geen invoerrechten hoeft te betalen. U betaalt meestal wel btw in Nederland. Soms betaalt u ook accijns of belastingen. Check altijd de producteisen binnen de EU als u gaat importeren. En ga na of er in Nederland nog speciale eisen gelden voor uw product.

Check of u in Nederland btw moet betalen

U importeert goederen uit een ander EU-land. Meestal brengt de leverancier u 0% btw in rekening. U krijgt dan een factuur met 0% btw. U moet als afnemer dan wel de Nederlandse btw betalen. De verschuldigde btw moet u zelf berekenen en opgeven in uw btw-aangifte. Let daarbij goed op het juiste btw-tarief.

Buitenlandse btw terugvragen

Brengt uw leverancier u buitenlandse btw in rekening? Bijvoorbeeld omdat u de goederen zelf in het buitenland ophaalt? Dan kunt u deze buitenlandse btw vaak terugvragen.

Gebruik de tool Intracommunautaire verwerving

Met het Hulpmiddel Intracommunautaire verwerving van de Belastingdienst bepaalt u of u in Nederland btw-aangifte moet doen. Dit hulpmiddel laat ook zien of uw aankoop een intracommunautaire verwerving is. Dat is zo als u goederen koopt die vanuit een EU-land naar Nederland worden vervoerd en waarbij de leverancier een ondernemer is.

Houd uw administratie goed bij

Importeert u ook goederen van buiten de EU? Maak dan onderscheid tussen EU en niet-EU in uw administratie.

Check of u bijkomende heffingen moet betalen

Als u alcoholhoudende dranken, tabaksproducten of brandstoffen invoert, dan moet u accijns betalen. En voor een aantal alcoholvrije dranken betaalt u verbruiksbelasting. Denk aan vruchtensappen. U betaalt de accijns en verbruiksbelasting aan de Douane. U krijgt dan ook te maken met importdocumenten. Soms moet u bij de invoer van goederen nog andere heffingen betalen. Bijvoorbeeld landbouwheffingen. Of belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm) bij de import van auto’s.

Ga na welke producteisen er gelden

U krijgt te maken met verschillende wetten en regels als u in Nederland producten uit het buitenland wilt verkopen. Zo moet een product veilig en bruikbaar zijn voor het op de markt komt. In de Warenwet staan algemene regels over de veiligheid van producten. Uw product moet ook voldoen aan de eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu (VGEM). EU-producten zijn meestal toegestaan in Nederland. Ga wel altijd na welke producteisen er in Nederland gelden voor uw product.

Bedenk of u handelsagent of importeur wilt zijn

Als importeur koopt u zelf goederen in het buitenland en brengt die op de Nederlandse markt. Maar u kunt ook als handelsagent werken. U zoekt dan voor een buitenlandse opdrachtgever klanten in Nederland. Dan bent u tussenpersoon. U krijgt daarvoor provisie en u loopt ook minder risico. Bekijk de verschillen tussen een handelsagent en importeur.

Tips bij import

Importcijfers

Totale invoerwaarde van goederen uit EU-landen.