Leesbaarheid:

Starten met import

Deze informatie is geplaatst door: KVK

Of u nu goederen gaat importeren uit een land binnen of buiten de EU: bij importeren komt veel kijken. Hoe vindt u betrouwbare partners in het buitenland? Hoe regelt u transport en verzekeringen? En aan welke nationale en internationale regels moet u voldoen? Deze stappen helpen u op weg.

Doe marktonderzoek

Door marktonderzoek weet u of de Nederlandse markt geschikt is voor uw importproduct. Breng in kaart waarom dit product hier nog niet te koop is. Of juist wel. Wie zijn uw concurrenten? En wie is uw doelgroep? Mag u het product wel invoeren? Lees de tips over marktonderzoek doen op KVK.nl

Maak een importplan

Een importplan geeft u inzicht in uw kans om succesvol te gaan importeren. En zorgt er ook voor dat u weet welke stappen nodig zijn om te starten met de import. In uw importplan beantwoordt u vragen als:

  • Waarom wil ik importeren?
  • Is mijn bedrijf klaar voor import?
  • Met welke wetten en regels krijg ik te maken?
  • Hoe regel ik het transport en de verzekeringen?
  • Wie zijn mijn concurrenten?
  • Wat zijn mijn kansen en risico’s?

KVK heeft een voorbeeld om een importplan te maken. Download het sjabloon importplan (pdf) en vul alle onderdelen in.

Check de wetten en regels bij import

Bij import van producten krijgt u te maken met wetten en regels. Bijvoorbeeld:

In de Europese Unie (EU) is er vrij verkeer van goederen. Dit betekent dat u geen invoeraangifte hoeft te doen bij de douane. Ook betaalt u geen invoerrechten. U betaalt meestal wel btw in Nederland. Voor sommige producten betaalt u ook accijns, verbruiksbelasting en overige heffingen. Check altijd de producteisen binnen de EU als u gaat importeren. En kijk of er in Nederland nog speciale eisen gelden voor uw product. Bekijk hiervoor het Stappenplan importeren uit een EU-land.

Goederen importeren uit een land buiten de EU

Bij het importeren van goederen uit een land buiten de Europese Unie (EU) komt veel kijken. Zo moet u aangifte doen bij de douane en meestal invoerrechten betalen. Ook betaalt u btw en voor bepaalde producten accijns, verbruiksbelasting en overige heffingen. Check ook altijd aan welke regels en eisen uw product moet voldoen. Bekijk het Stappenplan importeren uit een land buiten de EU.

Diensten importeren

U kunt ook diensten importeren. Lees meer over het importeren van diensten binnen de EU of over het importeren van diensten buiten de EU.

Vind de juiste leverancier

Er zijn verschillende manieren om een producent, groothandelaar, fabrikant of leverancier in het buitenland te vinden. Handelsmedewerkers op de Nederlandse ambassades in het buitenland kunnen u op weg helpen. Bijvoorbeeld bij het vinden van mogelijke verkooppunten om producten en materialen in te kopen. U kunt ook de buitenlandse ambassades in Nederland inschakelen bij uw zoektocht. Of ga naar een vakbeurs om in contact te komen met mogelijke toeleveranciers.

Check uw toekomstige leverancier

Heeft u een geschikte zakenpartner gevonden voor uw import? Ga dan na wat u weet van het bedrijf. Is het betrouwbaar? Misschien zit die toeleverancier wel in het binnenland ver van een haven. Dan moet het vervoer van uw producten, materialen of partijhandel via extra binnenlands transport. Hierdoor wordt de inkoop duurder. Probeer daarom zoveel mogelijk informatie te vinden, zoals:

  • productdocumentatie
  • verkoopvoorwaarden
  • productiecapaciteit, levertijd en leveringsvoorwaarden
  • aard en omvang van het bedrijf
  • talenkennis van uw zakenpartner

U wilt graag weten of uw leverancier betrouwbaar is. Controleren op betrouwbaarheid is altijd lastig. Toch zijn er een aantal mogelijkheden om risico’s te beperken. Lees op KVK.nl hoe u een buitenlandse zakenpartner controleert.

Maak duidelijke afspraken met uw leverancier

Gaat u een product zelf importeren en distribueren? Of bent u meer een tussenpersoon, zoals een handelsagent? Maak altijd duidelijke afspraken met uw buitenlandse leverancier. Bijvoorbeeld over productaansprakelijkheid, garantie en welk nationaal recht van toepassing is. Deze afspraken legt u vast in een koop-, distributie- of agentuurcontract.

Bereken de kostprijs van uw importproduct

U gaat uw geïmporteerde product op de markt brengen. Voor een goede vraagprijs moet u weten welke kosten u heeft gemaakt en nog moet maken. Bijvoorbeeld kosten voor opslag en transport. Bekijk het voorbeeld kostprijsberekening bij import.

E-mailserie: Succesvol starten met importeren

Gaat of wilt u voor het eerst producten importeren? Meld u aan voor de e-mailserie van KVK ‘Succesvol starten met importeren’. U ontvangt dan 4 weken lang 2 keer per week een e-mail met praktische informatie en tips. Lees hierin alles over de voorbereiding, het vinden van een buitenlandse leverancier tot aan de douanezaken.

Feiten en cijfers: hoeveel importeert Nederland jaarlijks?

De grafiek toont de totale waarde van goederen die door Nederland worden ingevoerd.