Leesbaarheid:

Belasting bij verkoop van uw bedrijf

Deze informatie is geplaatst door: KVK

Als u uw bedrijf verkoopt, moet u ook met de Belastingdienst uw zaken afhandelen. Wat daarbij komt kijken, hangt onder meer af van de rechtsvorm van uw bedrijf.

Eenmanszaak of vof

Als u een eenmanszaak verkoopt of een aandeel in een vof overdraagt, dan gelden voor u dezelfde belastingregels als wanneer u uw bedrijf zou opheffen. U moet dan de stakingswinst berekenen. Omdat de stakingswinst als inkomen telt, betaalt u hierover inkomstenbelasting. Daarbij komt u onder voorwaarden in aanmerking voor stakingsaftrek. Ook moet u uw eventuele oudedagsreserve verrekenen. Uw accountant of fiscalist kan u adviseren bij deze complexe zaken.

Bv of nv

Bij de verkoop van uw bv of nv gelden er andere regels. Afhankelijk van de juridische structuur van uw onderneming krijgt u te maken met verschillende belastingen. Als u bijvoorbeeld de aandelen vanuit privé-eigendom verkoopt krijgt u vooral te maken met de inkomstenbelasting. Maar verkoopt u de aandelen van een werkmaatschappij vanuit een holding of beheermaatschappij, dan ligt de zaak weer volstrekt anders. Uw accountant of fiscalist weet meer over deze ingewikkelde zaken.