Leesbaarheid:

Corona gezondheidscheck

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven

Doet u een corona gezondheidscheck bij klanten of werknemers? Dan moet u zich aan de regels houden. Lees hier welke.

Doet u een gezondheidscheck? U bent bijvoorbeeld ondernemer in de horeca of u heeft een contactberoep? Dan moet u zich aan een aantal regels houden.

Hoe doet u een gezondheidscheck?

Bij een checkgesprek of een gezondheidscheck stelt u deze vragen. De gezondheidscheck is goed als uw medewerker, klant of bezoeker op alle vragen nee kan antwoorden. Als hij op 1 van de vragen ja antwoordt, dan moet hij thuisblijven.

1. Heeft u de afgelopen 24 uur last gehad van deze klachten:
  • hoesten
  • verkoudheidsklachten
  • verhoging (tot 38 graden Celsius) of koorts (38 graden Celsius of hoger)
  • benauwdheid
  • reuk- en/of smaakverlies2. Heeft u op dit moment een huisgenoot met koorts en/of benauwdheidsklachten??

3. Heeft u het coronavirus gehad en is dit de afgelopen 7 dagen vastgesteld (in een lab)

4. Heeft u de afgelopen 10 dagen contact gehad met een huisgenoot of gezinslid die het coronavirus en nog deze klachten heeft?

5. Bent u in quarantaine omdat u direct contact had met iemand die het coronavirus heeft?

6. Bent u in quarantaine, omdat u korter dan 10 dagen geleden uit een land of regio met code oranje of rood bent teruggekomen?

Het is de verantwoordelijkheid van uw bezoeker, klant of werknemer om zich bij klachten  zo snel mogelijk te laten testen en  in quarantaine te gaan.

Uitkomst gezondheidscheck niet registreren

Symptomen van corona zijn medische persoonsgegevens en die mag u niet zomaar verwerken volgens de privacywet AVG. U mag de antwoorden op de vragen uit de gezondheidscheck niet registreren. En u mag deze vragen niet stellen bij een online reservering (u registreert dan ook).

Bent u een ondernemer met een contactberoep? Alleen als u een fysiotherapeut of een andere hulpverlener bent, dan mag u de uitkomsten van een gezondheidscheck registreren als die nodig zijn voor een goede behandeling van uw patiënt.

Contactgegevens registreren

Bent u ondernemer in de horeca of heeft u een contactberoep? U moet niet alleen een gezondheidscheck doen bij uw klanten, maar ook de contactgegevens van uw klanten noteren (registratieplicht). U moet hiervoor toestemming vragen. Uw klanten mogen weigeren.

Als u persoonsgegevens over klanten registreert, dan moet u extra maatregelen nemen om deze gegevens goed te beschermen. U mag de contactgegevens alleen gebruiken voor het bron- en contactonderzoek van de GGD. En u mag de gegevens niet langer bewaren dan 2 weken (horeca) of 10 dagen (contactberoepen). U moet de contactgegevens afschermen en veilig bewaren, niemand anders mag ze inzien behalve de GGD.

Gezondheidscheck bij werknemers

U mag uw personeel niet zelf controleren op corona. Alleen een (bedrijfs)arts mag werknemers controleren. De bedrijfsarts deelt de informatie alleen met de werknemer. Als er een vermoeden is van besmetting met het coronavirus kan de bedrijfsarts contact opnemen met de GGD.

Uw werknemer hoeft u niet te vertellen dat hij corona heeft. Tegelijk heeft uw werknemer verantwoordelijkheden. Uw werknemer moet denken aan de gezondheidsrisico’s voor bijvoorbeeld collega’s of patiënten.

Wanneer een werknemer met klachten naar het werk komt, mag u hem naar huis sturen. U mag uw werknemer wijzen op de mogelijkheid zich te laten testen en/of naar de bedrijfsarts sturen.

Temperatuur opmeten

U kunt niet bepalen of iemand met corona is besmet door de temperatuur op te meten. Alleen bij een kleine groep mensen die corona heeft, is er ook verhoging. Ook andere zaken kunnen ervoor zorgen dat de temperatuur van iemand verhoogd is. Het RIVM vraagt om het temperaturen niet te gebruiken om te bepalen of iemand mogelijk corona heeft. 

U mag ook niet zomaar de temperatuur opmeten van iemand. Die persoon moet daarvoor uitdrukkelijk toestemming geven. Bijvoorbeeld door een papier te ondertekenen. Dit geldt niet voor werknemers. U mag niet de temperatuur opmeten van uw werknemers.

Temperatuur registreren

U mag de temperatuur niet registreren. De privacywet AVG zegt dat u geen gegevens over iemands gezondheid mag verwerken. Behalve als u een fysiotherapeut of een andere hulpverlener bent. U mag dan deze medische gegevens verwerken als dat nodig is voor een goede behandeling.