Leesbaarheid:

Mondkapjes en uw bedrijf

Deze informatie is geplaatst door: KVK

U bent verplicht een niet-medisch mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. In publieke binnenruimtes zoals winkels en theaters geldt nu nog een dringend advies. Vanaf 1 december is een niet-medisch mondkapje verplicht in publieke binnenruimtes.

Mondkapje in openbaar vervoer en verkeer

Het is niet altijd mogelijk om 1,5 meter afstand te houden in het openbaar vervoer. Het dragen van een mondkapje is daarom verplicht:

  • in het openbaar vervoer (bus, trein, tram, metro)
  • in de taxi
  • in een touringcar
  • op veerboten en veerponten

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen mondkapje te dragen. Het advies is om een mondkapje te dragen als u in de auto zit met mensen die niet bij uw huishouden horen.

Mondkapje in publieke binnenruimte

Voorbeelden van publieke binnenruimtes zijn:

  • winkels
  • parkeergarages
  • benzinestations
  • restaurants, cafés, theaters en concertzalen (mensen die zitten hoeven geen mondkapje te dragen)

Mondkapje verplicht vanaf 1 december

Vanaf 1 december geldt een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes. Iedereen vanaf 13 jaar moet dan een niet-medisch mondkapje dragen. De mondkapjesplicht is vastgelegd in een nieuwe tijdelijke coronawet.

Wat als u een mondkapje verplicht?

Tot 1 december mag u als eigenaar of beheerder van een publiek toegankelijke binnenruimte zelf bepalen of u het dragen van een mondkapje verplicht en in uw huisregels zet. Als u het verplicht, moet u er ook voor zorgen dat uw klanten en gasten een mondkapje dragen. 

De overheid adviseert dat klanten het mondkapje dragen als ze staan of lopen in de binnenruimte. Als uw klant een vaste zitplaats heeft (bijvoorbeeld in een restaurant) mag het mondkapje af. Maar alleen als uw klant 1,5 meter afstand kan houden.

Mondkapje bij contactberoep

Heeft u een contactberoep? Dan is het dringende advies dat u en uw klanten een mondkapje dragen. Vanaf 1 december is dit verplicht. 

Lees meer over de coronaregels voor contactberoepen.

Mondkapje tijdens vliegen

U moet een mondkapje dragen tijdens de vliegreis en op het vliegveld.

Werkgevers mogen mondkapjes onbelast vergoeden

U mag de kosten van mondkapjes voor uw werknemers onbelast vergoeden. Deze kosten horen tot de kosten van reizen met het openbaar vervoer. Onbelaste vergoedingen zijn onderdeel van de werkkostenregeling.