Leesbaarheid:

Coronaregels evenementen, vakantieparken en toerisme

Deze informatie is geplaatst door: KVK

Lees welke regels er gelden voor bedrijven in de evenementen- en vakantiebranche tijdens de coronacrisis.

Gedeeltelijke lockdown: regels tot half december

Sinds 14 oktober is er een gedeeltelijke lockdown vanwege het snel stijgende aantal coronabesmettingen. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot half december. Op deze pagina leest u welke regels tijdens de gedeeltelijke lockdown gelden.

Controleer de regels in uw regio

Houd de lokale maatregelen in de gaten. De veiligheidsregio in uw gemeente kan strengere regels instellen.

Evenementen: grotendeels verboden

De meeste evenementen zijn vanaf 14 oktober 22.00 verboden. Er zijn een paar uitzonderingen:

  • Beurzen en congressen voor maximaal 30 personen per ruimte
  • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen volgens de Wet openbare manifestaties
  • Markten voor levensmiddelen

Kermissen zijn net als de meeste evenementen verboden.

Bioscopen, theaters en concertzalen: open onder voorwaarden

Culturele instellingen mogen open zijn onder voorwaarden:

  • Binnen mogen maximaal 30 bezoekers met vaste zitplaatsen per ruimte komen. Dit is inclusief kinderen en exclusief personeel.
  • Iedereen moet 1,5 meter afstand houden. Ook in de foyers en toiletten moeten bezoekers 1,5 meter afstand kunnen houden.
  • Een gezelschap mag maximaal uit 4 personen of 1 huishouden bestaan. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegeteld.
  • De horeca binnen de instelling is gesloten.

De branchevereniging voor bioscopen en filmtheaters (NVBF) heeft een protocol Verantwoord bioscoop- en filmtheaterbezoek gemaakt. Check of de veiligheidsregio in uw gemeente strengere maatregelen invoert.

Musea, dierentuinen en pretparken: open onder voorwaarden

Musea, dierentuinen en pretparken mogen open zijn als u voldoet aan de richtlijnen van het RIVM. Zorg ervoor dat bezoekers 1,5 meter afstand kunnen houden en er geen opstoppingen ontstaan. Bijvoorbeeld bij de in- en uitgang en de wc’s. Hoeveel mensen u maximaal mag ontvangen, moet u in overleg met de veiligheidsregio bepalen. Bezoekers moeten vooraf per tijdvak reserveren. Eet-en drinkgelegenheden binnen de culturele instellingen zijn gesloten.

Lees de precieze regels voor kunst- en cultuurinstellingen.

Vakantieparken en campings: open onder voorwaarden

Vakantieparken en campings mogen open zijn onder bepaalde voorwaarden. Bezoekers moeten zich kunnen houden aan de richtlijnen van het RIVM. Zoals 1,5 meter afstand houden en de hygiëneregels. Sinds 15 juni mag ook het gemeenschappelijk sanitair weer open.

Als u geen huishouden bent, mag een gezelschap uit maximaal 4 personen bestaan. Dit is exclusief kinderen tot en met 12 jaar. Het is niet toegestaan met meer dan die 4 personen een vakantieverblijf te huren. De mensen die niet tot hetzelfde huishouden horen moeten 1,5 meter afstand houden, ook binnen in het vakantiehuis. Ook moeten zij toegang tot eigen sanitair hebben. Voor een huishouden geldt geen maximum.

Dit zijn landelijke regels. Lokaal kan de voorzitter van de veiligheidsregio locaties zoals vakantieparken of campings sluiten als dat nodig is. Bijvoorbeeld om drukte te voorkomen.

Hotels: open onder voorwaarden

Hotels mogen open zijn voor gasten die komen overnachten. Deze gasten mogen in het café of restaurant van het hotel ontbijten, lunchen en dineren of iets drinken. Gasten moeten daarbij 1,5 meter afstand kunnen houden.

Touringcars en recreatieve voertuigen

In het openbaar vervoer mogen alle zitplaatsen worden gebruikt. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is verplicht. Voor ander vervoer, zoals touringcars, taxi’s of personenbusjes is een gezondheidscheck vooraf verplicht, net als het dragen van een niet-medisch mondkapje als er meer dan 1 passagier is. Ook moeten de passagiers bij voorkeur vooraf reserveren.

Discotheken en nachtclubs blijven vooralsnog gesloten.