Leesbaarheid:

Coronaregels voor kunst en cultuur

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven

Bent u ondernemer in de sector kunst en cultuur? U moet zich tijdens de coronacrisis houden aan de regels. Lees er hier meer over.

Bent u ondernemer in de sector kunst en cultuur? Dan moet u zich houden aan (hygiëne)regels om besmetting met en verspreiding van corona te voorkomen.

Iedereen moet zich houden aan de basisregels. Daarnaast zijn er landelijke regels voor de sector kunst en cultuur. De veiligheidsregio kan in uw gemeente strengere regels instellen. Als de GGD ontdekt dat in uw horeca mensen besmet zijn geraakt, kan de veiligheidsregio uw instelling 14 dagen sluiten.

Voor sommige branches is een apart coronaprotocol gemaakt met richtlijnen. Een overzicht van alle protocollen vindt u op Mijncoronaprotocol.nl. Let op: een protocol is geen wetgeving, maar een uitwerking van de RIVM-adviezen voor de werkvloer.

Extra maatregelen vanaf 14 oktober

Vanaf 14 oktober om 22.00 uur gelden extra coronamaatregelen. Deze regels gelden voor minstens 2 weken en moeten het aantal coronabesmettingen terugdringen. De overheid bekijkt in die 2 weken wat er na 27 oktober moet gebeuren.

 • in binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30 (inclusief kinderen tot en met 12 jaar)
 • een gezelschap/groep binnen bestaat uit maximaal 4 personen, tenzij ze bij 1 huishouden horen dan mogen het er meer zijn
 • de meeste evenementen zijn verboden, uitzonderingen zijn: beurzen en congressen voor maximaal 30 personen per ruimte, betogingen, samenkomsten en vergaderingen, markten voor levensmiddelen
 • heeft u horeca op uw locatie dan moet u het horecagedeelte sluiten
 • als er binnen een goede doorstroom is, dan beslist de veiligheidsregio in overleg met u hoeveel bezoekers u mag ontvangen (bijvoorbeeld bij een museum of bibliotheek), in doorstroomlocaties moeten bezoekers reserveren per tijdvak en 1,5 meter afstand houden
 • u mag buiten (zonder doorstroom) maximaal 40 mensen ontvangen, een gezelschap/groep bestaat uit maximaal 4 personen tenzij uit hetzelfde huishouden
 • de overheid adviseert om ook mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes (het dragen van een mondkapje wordt verplicht, deze regel wordt nog uitgewerkt)

Activiteiten binnen en buiten

U moet zich bij alle kunst- en cultuuractiviteiten (binnen en buiten) houden aan de volgende regels:

 • Bezoekers moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot 18 jaar onderling).
 • U zorgt voor een goede doorstroom, bijvoorbeeld bij de entree, uitgang en het toilet.
 • Medewerkers moeten 1,5 meter afstand houden tot bezoekers en andere medewerkers.
 • Iedereen houdt zich aan de basisregels.
 • Bezoekers mogen bij concerten, voorstellingen en andere evenementen niet (hard) meezingen of schreeuwen.

Aantal bezoekers

Hoeveel bezoekers u mag ontvangen, hangt af van het aantal mensen dat op 1 plek samenkomt.

Bioscoop, theater en concert

Komen de bezoekers vooral op 1 plek samen? Bijvoorbeeld in de bioscoop of het theater? Dan geldt:

 • uw gasten moeten een reservering hebben
 • u moet een gezondheidscheck doen
 • uw bezoekers moeten een vaste zitplaats hebben

Museum, bibliotheek

Komen er weinig mensen op 1 plek samen omdat er een goede doorstroom is? Bijvoorbeeld in een museum of bibliotheek. Dan geldt geen maximumaantal bezoekers. De ruimte die u heeft, bepaalt hoeveel mensen u mag ontvangen (met 1,5 meter afstand). Voor sommige locaties is een gezondheidscheck vooraf verplicht, bijvoorbeeld musea.

Zzp’ers: dansers en acteurs

Werkt u als zelfstandig acteur of danser? Dan moet u 1,5 meter afstand houden, behalve als:

 • 1,5 meter afstand houden niet lukt bij bijvoorbeeld een bepaalde scene, parendans of choreografie
 • u met meer dan 1 vaste danspartner danst (bijvoorbeeld in een kwartet) of met meer dan 1 vaste tegenspeler speelt

Zangers, zanggroepen en koren

Bent u zelfstandig zanger? U mag oefenen en optreden als u zich houdt aan de basisregels. U moet afstand houden tot de muzikale begeleiding en het publiek. Voor koren en zanggroepen gelden aanvullende richtlijnen van het RIVM. Er zijn bijvoorbeeld extra regels voor ventilatie, de gezondheidscheck is verplicht en de koorleden moeten geregistreerd worden.

Voucher of tegoedbon

Heeft u door corona een activiteit afgelast en kunt u deze niet verplaatsen naar een nieuwe datum? Bijvoorbeeld een voorstelling, festival of concert. Dan kunt u uw klanten een voucher (tegoedbon) geven. Als u dat doet, dan moet u een voucher geven voor het bedrag dat is betaald voor het kaartje en de extra kosten, zoals servicekosten. Klanten mogen altijd hun geld terugvragen, ook als ze een voucher hebben geaccepteerd.