Maak uw kantoor energiezuinig voor 2023
Vanaf 1 januari 2023 moet ieder kantoorgebouw energielabel C of hoger hebben. Anders mag u het niet meer als kantoor gebruiken. Heeft uw gebouw energielabel C? Dan is uw energierekening lager en helpt u de CO2-uitstoot te verminderen.
Check uw energielabel
Per 1 januari 2023 moet uw kantoorgebouw minimaal het energielabel C hebben. Dit betekent dat u per jaar maximaal 225 kWh fossiele brandstof per m2 mag gebruiken. Fossiele brandstoffen zijn bijvoorbeeld aardgas en aardolie.
Voldoet uw gebouw op 1 januari 2023 niet aan de eisen, dan mag u het niet meer als kantoor gebruiken. Check daarom uw energielabel, zodat u op tijd maatregelen kunt nemen.
Voor sommige gebouwen geldt deze verplichting niet. Bijvoorbeeld als de kantoorruimte in het gebouw kleiner is dan 100 m2. Bekijk de uitzonderingen voor de energielabel C-verplichting.
Strengere energie-eisen voor nieuwbouw vanaf 2021
Gaat u een nieuw kantoorgebouw bouwen? Dan moet dit gebouw vanaf 2021 ook voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG).
Vraag maatwerkadvies aan
Met een energieprestatieadvies (EPA) weet u welke maatregelen u kunt nemen om in uw kantoor energie te besparen. Daardoor heeft u minder brandstof nodig en komt u sneller in aanmerking voor energielabel C. Bovendien krijgt u een lagere energierekening en een gezonder binnenklimaat. U kunt een EPA aanvragen bij een gecertificeerde adviseur uit het Centraal Register Techniek.
Maak gebruik van financiële regelingen
De overheid ondersteunt ondernemers om energiebesparende maatregelen te nemen. Hier zijn verschillende financiële en fiscale regelingen voor, zoals:
- Energie-investeringsaftrek (EIA). Hiermee kunt u een deel van de kosten van het energieadvies en de maatregelen aftrekken van uw fiscale winst.
- Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Hiermee krijgt u een deel van de kosten vergoed van energiebesparende apparaten, zoals zonneboilers en warmtepompen.
- Subsidieregeling verduurzaming mkb (SVM). Hiermee kunt u een energieadviseur inhuren en krijgt u ondersteuning bij de uitvoering van de adviezen.
Er zijn nog meer financiële en fiscale regelingen voor duurzame energievoorzieningen. Check ze in de energiesubsidiewijzer voor gebouwen.
Onderzoek de mogelijkheden van duurzame energie
Een van de mogelijkheden om het energielabel van uw kantoor te verbeteren, is het gebruik van duurzame energie. Denk aan:
- zonnepanelen of een zonneboiler op het dak van uw bedrijfspand
- een of meer windturbines op uw bedrijfsterrein of in een windpark
- het gebruik van aardwarmte of bodemenergie (geothermie) om uw gebouw mee te verwarmen of juist te verkoelen
De overheid stimuleert deze vormen van duurzame energie met fiscaal voordeel en subsidies.
Laat u inspireren door andere ondernemers
Lees hoe andere ondernemers energiebesparende maatregelen in hun bedrijf hebben toegepast met hulp van de overheid. Bijvoorbeeld hoe bedrijventerreinen de energietransitie aanpakken door onder andere energiebesparing.