Leesbaarheid:

Maak uw kantoor energiezuinig voor 2023

Deze informatie is geplaatst door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Vanaf 1 januari 2023 moet ieder kantoor energielabel C of hoger hebben. Voldoet uw kantoor niet aan het energielabel? Dan mag u het niet meer als kantoor gebruiken.

Check uw energielabel

Per 1 januari 2023 moet uw kantoor minimaal het energielabel C hebben. Dit betekent dat u per jaar maximaal 225 kWh per m2 fossiele brandstof zoals aardgas mag gebruiken. Voldoet het gebouw op 1 januari 2023 niet aan de eisen, dan mag u het niet meer als kantoor gebruiken. Check daarom uw Energielabel, zodat u tijdig maatregelen kunt nemen.

Voor sommige kantoren geldt deze verplichting niet. Bijvoorbeeld als uw kantoorruimte in een gebouw kleiner is dan 100 m2. Check de uitzonderingen voor de energielabel C-verplichting.

Let op: Per 1 januari 2021 moeten alle nieuw te bouwen gebouwen voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG).

Vraag maatwerkadvies aan

Vraag een energieprestatieadvies (EPA) aan. Met dit maatwerkadvies kunt u maatregelen nemen om de energieprestatie van uw kantoorgebouw te verbeteren. Dat levert u een lagere energierekening, minder milieubelasting en een gezonder binnenklimaat. Een EPA wordt opgesteld door een gecertificeerde EPA-adviseur.

Maak gebruik van financiële regelingen

De overheid ondersteunt ondernemers bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Hier zijn verschillende financiële en fiscale regelingen voor. Bekijk bijvoorbeeld de mogelijkheden van de volgende subsidies:

Er zijn nog meer financiële en fiscale regelingen voor duurzame energievoorzieningen. Check ze in de energiesubsidiewijzer voor gebouwen.

Onderzoek de mogelijkheden van bodemenergie en aardwarmte

Uw gebouw verwarmen of juist verkoelen met aardwarmte of bodemenergie? De overheid stimuleert deze vorm van duurzame energie met fiscaal voordeel en subsidies. Onderzoek of deze alternatieve energiebronnen iets voor u zijn.

Laat u inspireren door andere ondernemers

Lees hoe andere ondernemers energiebesparende maatregelen in hun bedrijf hebben toegepast met hulp van de overheid. Lees ook hoe bedrijventerreinen de energietransitie aanpakken door onder andere energiebesparing.