Leesbaarheid:

Regels voor winkels tijdens corona

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven

Is uw winkel open tijdens de coronacrisis? Uw klanten en personeel moeten zich aan deze regels houden.

U winkel mag tijdens de coronacrisis open zijn voor klanten. Uw klanten en uw personeel moeten zich aan de coronaregels houden. U moet de regels duidelijk maken bij de ingang van de winkel en in de winkel. Als het te druk wordt in de winkel, of klanten en personeel houden zich niet aan de regels dan kan (een deel van) een locatie gesloten worden.

Openingstijden

Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur. Koopavonden zijn afgeschaft. Supermarkten en andere winkels die levensmiddelen verkopen, mogen wel later dan 20.00 uur openblijven.Heeft u een supermarkt? Dan moet u speciale openingstijden hebben voor alleen oudere en kwetsbare mensen. Dit is meestal 2 keer per dag 1 uur.

1,5 meter afstand houden

U moet een deurbeleid hebben, zodat mensen in en voor uw winkel 1,5 meter afstand houden. Maak duidelijk in de winkel hoeveel klanten er tegelijk in de winkel mogen zijn om 1,5 meter afstand te kunnen houden.

Verantwoordelijk voor veiligheid

U bent als winkelier verantwoordelijk voor de veiligheid in de winkel. Uw klanten en uw personeel moeten zich aan de coronaregels houden. Werknemers die verkoudheidsklachten of koorts hebben moeten thuisblijven. U mag klanten weigeren. In noodgevallen kunt u de politie inschakelen, net als bij winkeldiefstal.

Karretjes en mandjes schoonmaken

U moet winkelwagens, mandjes, scanners en pinautomaten regelmatig schoonmaken. Zeker als u eten en drinken verkoopt. U mag zelf kiezen of uw medewerkers de karretjes en mandjes schoonmaken, of dat de klant dit zelf moet doen.

Alcohol verkopen en bezorgen

U mag tussen 20.00 en 7.00 uur geen alcohol verkopen en bezorgen. Klanten mogen wel na 20.00 uur alcohol online bestellen, u mag dit pas na 7.00 uur bezorgen.

Mondkapje dragen in de winkel

Nu geldt er een dringend advies voor mensen van 13 jaar en ouder om mondkapjes te dragen in winkels. Vanaf 1 december is het verplicht om vanaf 13 jaar een niet-medisch mondkapje te dragen in dragen publieke ruimtes. De mondkapjesplicht is vastgelegd in een nieuwe tijdelijke coronawet.  Lees meer over mondkapjes en uw bedrijf.

Protocol verantwoord winkelen

Er zijn protocollen met de basisafspraken en richtlijnen voor de detailhandel:

Posters verantwoord winkelen

De regels voor verantwoord winkelen staan op posters van de overheid: