Leesbaarheid:

Samenwerken met hogescholen

Deze informatie is geplaatst door: Ondernemersplein

Hogescholen houden zich steeds meer bezig met onderzoek. Als ondernemer kunt u gebruik maken van die kennis. Door samen te werken met hogescholen benut u kansen en mogelijkheden. Zo kunt u een student binnenhalen om onderzoek te laten uitvoeren of om een product of proces te verbeteren. Ook kunt u gebruik maken van hogeschoolfaciliteiten zoals 3-D printers, robots en laboratoria. Of u nu starter of ervaren ondernemer bent, hogescholen kunnen bijdragen aan het succes van uw bedrijf.

5 tips voordat u contact zoekt met hogescholen

Als u gebruik wilt maken van de samenwerkingsmogelijkheden met hogescholen, geven wij u 5 handige tips.

Tip 1 Bepaal wat u wilt onderzoeken

Welk vraagstuk wilt u precies onderzoeken? Heeft u een strategische vraag of een operationele vraag? Bent u bijvoorbeeld op zoek naar een methode om een product te ontwikkelen of te testen? Of bent u op zoek naar nieuwe markten? Op de website van Podium Praktijkgericht onderzoek kunt u per regio, sector of school zoeken naar onderzoeksthema’s die voor u interessant kunnen zijn. Het Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA biedt een ruim overzicht van lopende onderzoeksprojecten op hbo-scholen.

Tip 2 Raadpleeg opleidingsprofielen

Wilt u weten wat een afgestudeerde van een hbo-opleiding op hoofdlijnen moet kennen en kunnen? Raadpleeg dan de website van de Vereniging Hogescholen. Hier vindt u voor elke opleiding een hbo-opleidingsprofiel.

Tip 3 Stel een afrondingstermijn vast

Kan uw vraagstuk op korte termijn worden opgelost of gaat het (meer) tijd kosten? Voor onderzoekstrajecten bijvoorbeeld heeft u vaak meer tijd nodig. Voor een afgebakende opdracht die op korte termijn speelt, kunt u een stage- of afstudeerproject koppelen.

Tip 4 Beslis of u samen of een op een wilt werken

Hogescholen werken vaak met netwerken van bedrijven aan de oplossing van vraagstukken. U kunt zo meeliften en relaties opbouwen met collega ondernemers, studenten, kennisinstellingen en internationale partners. Ook bieden hogescholen vaak de mogelijkheid om één op één zaken te doen. Op de website van de Vereniging Hogescholen vindt u een overzicht van hogescholen.

Tip 5 Maak afspraken over samenwerking en financiën

Maak vooraf duidelijke afspraken over samenwerking en financiële kosten zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

  • Kijk of er subsidies of regelingen beschikbaar zijn voor projectonderzoek.
  • Stel een samenwerkingscontract op.
  • Bepaal vooraf wie eigenaar is van de onderzoeksresultaten.