Leesbaarheid:

Begrotingsbehandeling VWS: Kamerleden bezorgd over knelpunten ggz

 

Op 23 en 24 oktober vond in de Tweede Kamer het debat plaats over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor 2025. Diverse Kamerleden hebben aandacht besteed aan de belangrijkste thema's binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz);  het terugdringen van wachtlijsten, het aanpakken van personeelstekorten en de cruciale rol van preventie. Dit waren onderwerpen die P3NL voorafgaand aan het begrotingsdebat via een brief aan de Tweede Kamerleden extra onder de aandacht heeft gebracht. Lees hier de volledige brief.

Meerdere partijen hebben zorgen geuit over het gebrek aan concrete maatregelen, het krappe financiële kader en de mogelijke gevolgen daarvan voor de zorgverlening en toegankelijkheid. De nadruk lag met name op preventie, verslavingszorg, personeelstekorten en het bevorderen van mentale gezondheid.

Verantwoordelijk staatssecretaris Karremans was in zijn beantwoording erg kort over de knelpunten in de ggz en verwees vooral naar de Werkagenda Mentale gezondheid en GGZ die begin volgend jaar verschijnt. Kamerlid Lisa Westerveld (Groen Links – PvdA) sprak haar teleurstelling daarover uit en vroeg  wat deze werkagenda anders maakt dan de afspraken en actieplannen die er al zijn.

Er werden enkele moties over de ggz en mentale gezondheid ingediend, waarover op 5 november is gestemd. Er zijn drie moties aangenomen:

  1. Inzet van hbo-psychologen voor meer behandelcapaciteit
    Kamerleden Harry Bevers en Jacqueline van den Hil (beiden VVD) vroegen te bevorderen dat de hbo-psychologen worden toegevoegd aan de beroepenlijst van het Zorgprestatiemodel (ZPM). Dat moet zorgen voor meer capaciteit om de wachtlijsten in de ggz terug te dringen. Hbo-psychologen kunnen ondersteuning bieden bij enkelvoudige problematiek en overbruggingszorg, waardoor regie-behandelaren meer tijd krijgen voor de behandeling van patiënten met zwaardere problematiek. De motie vraagt begin 2025 een update over de uitvoering. Deze motie is met 145 stemmen voor aangenomen. Bekijk hier het nieuwsbericht van de NBTP voor meer informatie.  
  2. Marktwerking in gespecialiseerde ggz aanpakken
    Kamerlid Agnes Joseph (NCS) drong erop aan om de marktwerking in de gespecialiseerde ggz voor mensen met complexe problematiek te herzien. Haar motie verzoekt de regering om uiterlijk in het eerste kwartaal van 2025 met maatregelen te komen die financiële prikkels, die gespecialiseerde zorg ontmoedigen, wegnemen. Dit moet de toegankelijkheid van zorg voor de meest kwetsbare ggz-patiënten verbeteren. Deze motie is met algemene stemmen aangenomen.
  3. Gezondheidsproblemen bij jongeren door gebruik sociale media
    Kamerleden Eerdmans (JA21) en Krul (CDA) vroegen aandacht voor de toename van gezondheidsproblemen bij jongeren door het gebruik van sociale media. Er zijn zorgen over de toename van psychische klachten en eenzaamheid onder jongeren. De Kamerleden verzoeken de regering met de GGD in gesprek te gaan over te nemen maatregelen om de (mentale) gezondheid van jongeren te verbeteren. Deze motie is met 79 stemmen voor aangenomen.

P3NL blijft de ontwikkelingen volgen. Begin december wordt er in de Tweede Kamer gestemd over de amendementen en de begrotingen.