Leesbaarheid:

Algemene Verordening Gegevensbescherming

 

In 2018 werd de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ingevoerd. Deze wet verplicht alle organisaties en zzp’ers om verantwoord om te gaan met persoonsgegevens, en om te kunnen aantonen en uitleggen hoe ze dat doen. Net als bij bedrijfshulpverlening (BHV) of het installeren van antivirussoftware, is het niet voldoende als u zich eenmalig verdiept in de AVG. De AVG verwacht dat gegevensbescherming in de dagelijkse praktijkvoering is geborgd.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de controles in de afgelopen maanden opgevoerd. Het aantal meldingen van mogelijke schending van privacyregels is fors toegenomen. Voorkom problemen en ga verantwoord om met persoonsgegevens. Controleer een paar keer per jaar of de gegevens in uw AVG-verklaring nog kloppen. Bent u onverhoopt nog niet begonnen om uw praktijk AVG-proof te maken: het kan nog! Via een gemakkelijk stappenplan van Stichting AVG voor Verenigingen voldoet u in enkele uren aan alle verplichtingen en kunt u gemakkelijk bijhouden of u nog up-to-date bent.

Inmiddels zijn er meerdere aanbieders van AVG-hulpmiddelen op de markt. P3NL heeft de aanbieders vergeleken en adviseren om gebruik te (blijven) maken van het aanbod van de Stichting AVG voor Verenigingen. Zij bieden namelijk het laagste tarief in de markt voor het volledige AVG-programma. Als u in 2018 al gebruik heeft gemaakt van het AVG-programma, dan blijven uw ingevulde gegevens behouden. Er zijn nieuwe functies in het programma die het AVG-werk makkelijker maken, zoals een automatische AVG-verklaring. Daarnaast heeft u de beschikking over een gratis telefonische juridische AVG Helpdesk.

Het afgesproken tarief is  €60,- per jaar of €15,- per kwartaal, exclusief btw. U betaalt dit tarief direct aan Stichting AVG.

Verleng uw huidige licentie

Heeft u in 2018 al van het stappenplan gebruikgemaakt? Dan moet u uw licentie verlengen voor vóór 1 mei a.s. Verlengen gaat in 3 eenvoudige stappen:

  1. Log in met uw huidige inloggegevens op https://avg-programma.nl/p3nl
  2. In de rechterbovenhoek staat de melding dat uw licentie per 1 mei verloopt
  3. Klik op deze melding en kies voor een licentie voor een jaar of kwartaal

Aanmelden als nieuwe gebruiker van het programma

Op https://avg-programma.nl kunt u zich aanmelden als nieuwe gebruiker. Gebruik de kortingscode P3NLAVG70. U krijgt dan toegang tot het AVG-stappenplan.

 

Nog niet begonnen met de AVG? Doorloop snel het stappenplan zodat u up-to-date bent!

Bent u er door omstandigheden nog niet aan toegekomen om uw praktijk volledig AVG-proof te maken? Geen nood, maar ga wel snel aan de slag en leg uzelf een deadline op. Via het online AVG-programma is het voor de meeste organisaties niet meer dan een paar uur werk. Voorkom problemen bij controle en meldingen van cliënten of andere relaties bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens is verplicht alle klachten in behandeling te nemen.

Wat biedt het AVG-programma?

Het programma brengt alle verplichtingen in kaart en helpt daar zo eenvoudig mogelijk aan te voldoen. Via een samenwerking met de Stichting AVG voor Verenigingen kan P3NL een forse korting aanbieden op het gebruik van dat programma.

Wat gebeurt er als iemand bij de Auroriteit Persoonsgegevens een melding doet over een mogelijke privacyschending door uw praktijk?

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de plicht alle meldingen over mogelijke privacyschendingen te onderzoeken.Er zijn inmiddels al rond de 10.000 meldingen bij de AP binnengekomen. Soms doet de AP niets, maar in meer dan 3.000 gevallen is er een juridisch onderzoek gestart. Als u dat overkomt, ontvangt u een brief van de AP. Hierin wordt gevraagd of u binnen enkele weken uw gegevensbeschermingsbeleid te sturen. Lukt dat niet? Dan wordt dit beschouwd als het niet hebben van een gegevensbeschermingsbeleid. Na het ontvangen van de brief van de AP heeft u een week de tijd om contact op te nemen en hen vragen te stellen. Belangrijk is dus het gegevensbeschermingsbeleid (de AVG-verklaring) paraat te hebben vóór de AP aan de deur komt kloppen. Als dit niet duidelijk is vastgelegd of als de AVG-verklaring niet voldoet aan de AVG, is sprake van overtreding van de wet. De boetes zijn hoog. Gebruikers van AVG-programma kunnen eenvoudig de AVG-verklaring insturen naar AP.