Leesbaarheid:

Bedrijfsauto verzekeren (WA-verzekering)

Deze informatie is geplaatst door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Als u een bedrijfsauto heeft, moet u een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WAM) ook wel WA-verzekering afsluiten.

Als u een (bedrijfs)auto of een ander voertuig heeft, moet u een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering motorvoertuigen (WAM) hebben. Dit wordt WA-verzekering genoemd.

WA-verzekering verplicht

De WA-verzekering is verplicht voor uw voertuig. Niet alleen voor uw auto, maar ook voor andere voertuigen zoals:

De RDW controleert minimaal 1 keer per jaar of uw bedrijfsauto verzekerd is. Als u uw bedrijfsauto (of ander voertuig) niet verzekerd heeft, kunt u een boete krijgen. Een aanhangwagen valt onder de WA-verzekering van het voertuig dat de aanhangwagen trekt en hoeft geen aparte WA-verzekering te hebben.

Wanneer WA-verzekering afsluiten?

U moet een WA-verzekering afsluiten vanaf het moment dat het voertuig op uw naam of op uw bedrijfsnaam staat. U kunt zelf kiezen bij welke verzekeringsmaatschappij u een WA-verzekering afsluit. De verzekeringsmaatschappij moet in het verzekeringsregister van de RDW kunnen registreren. Dat kunnen meestal alleen Nederlandse verzekeringsmaatschappijen.

Wat dekt een WA-verzekering?

De WA-verzekering vergoedt de schade die u met uw voertuig maakt bij anderen. Bijvoorbeeld de kosten van een medische behandeling of de kosten van een reparatie. De WA-verzekering dekt niet de kosten van schade aan uw eigen voertuig. U kunt zich naast de basis WA-verzekering nog extra verzekeren (WA beperkt casco of WA volledig casco).