Leesbaarheid:

Bedrijf stoppen in 10 stappen

Deze informatie is geplaatst door: KVK

Als u stopt met uw bedrijf, komt er veel op u af. Een stappenplan kan u daarbij helpen. Het verschilt per rechtsvorm wat u moet regelen. Kies op deze pagina uw rechtsvorm en klik door naar het 10-stappenplan dat voor u geldt.

Doe de KVK Zwaar weer routewijzer

Maakt u zich zorgen of uw bedrijf wel kan blijven bestaan? Bekijk de KVK Zwaar weer routewijzer met adviezen over mogelijke vervolgstappen voor uw bedrijf.

Kies uw rechtsvorm

Hieronder kunt u kiezen welke  rechtsvorm  uw bedrijf heeft. Na uw keuze klikt u op de link die u doorverwijst naar het 10-stappenplan voor uw situatie.

 • Eenmanszaak

  Als u stopt met uw eenmanszaak schrijft u uw bedrijf uit bij KVK. U rekent daarna fiscaal af met de Belastingdienst. Betaal ook uw openstaande facturen voordat u stopt. En check wat er verandert voor uw aansprakelijkheid.

  Lees het stappenplan stoppen met uw eenmanszaak.

 • Besloten vennootschap (bv)

  Als u stopt met uw besloten vennootschap (bv), moet u verschillende dingen regelen. U moet de bv eerst laten ontbinden. Ook rekent u af voor de vennootschapsbelasting. En u schrijft uw bv uit bij het Handelsregister van KVK.

  Lees het stappenplan stoppen met uw bv.

 • Commanditaire vennootschap (cv)

  Als u helemaal stopt met uw commanditaire vennootschap (cv), moeten alle vennoten opzeggen. U schrijft uw cv uit bij het Handelsregister van KVK. Ook rekent u af met de Belastingdienst. En uw administratie moet op orde zijn.

  Lees het stappenplan stoppen met uw cv.

 • Vennootschap onder firma (vof)

  Als u besluit uw vennootschap onder firma (vof) op te heffen, geeft u dit door aan het Handelsregister van KVK. U moet de vof dan eerst ontbinden. Ook rekent u af met de Belastingdienst. Bewaar uw administratie minimaal 7 jaar.

  Lees het stappenplan stoppen met uw vof.

 • Maatschap

  Als u besluit uw maatschap op te heffen, moet u eerst de maatschap ontbinden. Ook is het belangrijk dat u de financiële gevolgen goed overziet. Controleer wat u allemaal moet opzeggen en reken af met de Belastingdienst.

  Lees het stappenplan stoppen met uw maatschap.

 • Stichting

  Als u stopt met uw stichting, moet u het vermogen van de stichting controleren. En u moet de stichting uitschrijven bij het Handelsregister van KVK. Is uw stichting een onderneming? Dan moet u ook afrekenen voor de btw en misschien voor de vennootschapsbelasting.

  Lees het stappenplan stoppen met uw stichting.

 • Vereniging

  Als u stopt met uw vereniging, moet u de leden laten stemmen over de ontbinding. En u moet de vereniging uitschrijven bij het Handelsregister van KVK. Is uw vereniging een onderneming? Dan moet u ook het personeel informeren en afrekenen voor de btw.

  Lees het stappenplan stoppen met uw vereniging.

Feiten en cijfers: hoeveel bedrijven stoppen per kwartaal?

De grafiek toont het aantal opheffingen van bedrijven in Nederland per kwartaal.