Leesbaarheid:

Bescherm uw bedrijf tegen cybercrime

Deze informatie is geplaatst door: KVK

U kunt te maken krijgen met cybercrime. Bijvoorbeeld door phishing, een virus of malware. Of u krijgt te maken met een datalek. Welke vormen van cybercriminaliteit zijn er? En hoe kunt u het risico verkleinen dat uw bedrijf te maken krijgt met cybercrime?

Wat is cybercrime?

Cybercrime is een veelgebruikte term voor online criminaliteit. U kunt hierbij denken aan een computervirus, maar ook aan misbruik van persoonsgegevens. Cybercriminaliteit kan grote gevolgen hebben voor uw bedrijf. Zo loopt de reputatie van uw bedrijf gevaar. En de gegevens van uw klanten kunnen uitlekken. U moet ervoor zorgen dat dat niet gebeurt door persoonsgegevens van klanten en personeel te beschermen.

Bescherm ook uw eigen bedrijfsgegevens goed. Bijvoorbeeld over uw productieproces of uw leveranciers. Lees meer over bedrijfsgegevens beschermen op de website van het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Cyber Security Scan Smart Industry

Wilt u meer inzicht in de cyberveiligheid van uw organisatie? De Cyber Security Scan Smart Industry vertelt u aan de hand van een aantal vragen welke regels voor u gelden. Doe de scan om advies te krijgen over de digitale weerbaarheid van uw organisatie.

Hoe herkent u cybercrime?

Er zijn verschillende vormen van cybercriminaliteit. Hieronder vindt u 3 veelvoorkomende vormen. Informatie over andere soorten cybercrime vindt u op het Digital Trust Center.

Virussen en malware

Een virus is een klein programma dat gegevens op uw computer kan beschadigen of verwijderen. Het kan zelfs uw harde schijf wissen. Veel virussen verspreiden zich via e-mail. Malware (malicious software) is een verzamelnaam voor alle software die criminelen hebben gemaakt om computers expres te beschadigen.

Phishing

Bij phishing proberen criminelen uw inloggegevens, creditcardinformatie, pincode of andere persoonlijke informatie te achterhalen. Ze doen dan via de mail of telefoon alsof ze van een betrouwbare instantie zijn. Zoals uw bank of creditcardmaatschappij. Als u uw gegevens geeft, dan kunnen ze geld van uw rekening halen. Een echte bank zal nooit om uw inloggegevens of wachtwoord vragen.

Ransomware

Ransomware kan bestanden op uw computer ontoegankelijk maken. Uw computer loopt vast en u kunt niets meer doen. Het virus meldt dat u een geldbedrag moet betalen om van de blokkade af te komen. De politie adviseert niet te betalen.

Waarschuwing voor kwetsbaarheid in bedrijfssoftware Log4j

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt ondernemers voor een kwetsbaarheid in de veelgebruikte logboeksoftware Apache Log4j. Bedrijven die deze software gebruiken, lopen mogelijk gevaar om gehackt te worden. Lees in het stappenplan van het NCSC wat u kunt doen om te voorkomen dat uw bedrijf gehackt wordt.

Wat kunt u doen tegen cybercrime?

U kunt uzelf nooit helemaal beschermen tegen cybercrime. U kunt wel maatregelen nemen om het risico op cybercriminaliteit zoveel mogelijk te beperken. Op de website van het Digital Trust Center (DTC) kunt u inschatten hoe groot het risico is dat uw mkb-bedrijf slachtoffer wordt van cybercrime. Op basis van een vragenlijst krijgt u een schatting van uw risicoklasse. En een overzicht van veiligheidsmaatregelen waar u direct mee aan de slag kunt. DTC is opgericht door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). DTC heeft 5 basisprincipes voor digitaal ondernemen opgesteld:

1. Kijk waar uw systeem kwetsbaar is

Inventariseer in uw bedrijf welke onderdelen kwetsbaar zijn voor cyberdreigingen.

2. Kies veilige instellingen

Controleer de instellingen van uw apparatuur, software en netwerkverbindingen.

3. Voer updates uit

Check of uw apparaten en software up-to-date zijn. Installeer direct beveiligingsupdates.

4. Beperk toegang

Bepaal per medewerker in uw bedrijf tot welke tot welke systemen en data hij toegang heeft.

5. Voorkom virussen en andere malware

Gebruik een anti-virusprogramma en beperk de installatiemogelijkheden van software. Lees meer over goede anti-virussoftware kiezen op KVK.nl.

Basisscan Cyberweerbaarheid

Bent u benieuwd of uw mkb-onderneming de basis op orde heeft op het gebied van digitale veiligheid? Doe de Basisscan Cyberweerbaarheid van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Doe aangifte van cybercrime

Bent u slachtoffer van een cyberaanval? Doe dan aangifte bij de politie. U kunt online aangifte doen, maar ook telefonisch via 0900-8844.

Meldplicht bij ICT-inbreuken

Bent u een digitale dienstverlener of een aanbieder van essentiële diensten zoals elektriciteit, gas of drinkwater? En heeft u een incident op het gebied van cyber security? Dan moet u dat melden. Dat staat in de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni). Komt uw product of dienst door de ICT-inbreuk in gevaar, dan moet u dit melden bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Het NCSC maakt een inschatting van de risico’s voor de samenleving. Ook verleent het NCSC u hulp, maar waarschuwt en adviseert ook andere organisaties.