Leesbaarheid:

Certificaat van Oorsprong (CvO) of EUR.1-document aanvragen

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven

Voor de export naar veel landen buiten de EU heeft u een oorsprongsdocument nodig. Meestal is dat een Certificaat van Oorsprong (CvO). Lees hoe u dat aanvraagt.

Voor de export naar veel landen buiten de EU heeft u een oorsprongsdocument nodig. Dit document verklaart uit welk land een product komt. Meestal wordt een Certificaat van Oorsprong (CvO) gebruikt. Exporteert u naar landen waarmee de EU een handelsakkoord heeft gesloten? Dan gebruikt u een EUR.1-document of een EUR-MED-document. Deze documenten geven recht op een verlaging of zelfs vrijstelling van invoerrechten.

Aanvragen Certificaat van Oorsprong

U vraagt het Certificaat van Oorsprong, EUR.1-document of EUR-MED-document schriftelijk of digitaal aan. Dat doet u bij KVK.

Welke douanepapieren heeft u nodig?

De benodigde douanepapieren verschillen per product en land waarnaar u wilt exporteren. Standaard moet u een handelsfactuur en een transportdocument bij de producten voegen. In de Market Access Database van de EU vindt u voor veel landen de benodigde documenten per product. Ook vindt u hierin de hoogte van heffingen als invoerrechten, accijnzen en btw.