Leesbaarheid:

Coronavirus: wegwijzer voor ondernemers

Deze informatie is geplaatst door: KVK

Het coronavirus en de maatregelen om verspreiding te voorkomen, raken veel ondernemers. Om u te steunen, neemt de overheid extra maatregelen. Op deze pagina leest u welke regels er voor bedrijven gelden. En bij welke overheidsorganisaties u terechtkunt voor advies of om noodsteun aan te vragen.

Verdere uitbreiding noodsteun

Vanwege de verlengde lockdown tot 9 februari werkt het kabinet aan verdere uitbreiding van het steunpakket voor bedrijven. Naar verwachting wordt hier in de week van 18 januari meer over bekend.

Lockdown verlengd tot en met 9 februari

Sinds 15 december geldt een landelijke lockdown. Deze is verlengd tot en met 9 februari.

Belangrijkste maatregelen tijdens de lockdown:

 • Basisscholen en kinderopvang moeten dicht tot 8 februari, alleen voor ouders met cruciale beroepen blijft opvang mogelijk.
 • Winkels in de detailhandel zijn dicht. Bezorgen mag wel. Lees meer over coronaregels voor winkels.
 • Essentiële winkels voor de eerste levensbehoeften blijven open (zoals supermarkten, apotheken en dierenwinkels). Er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld voor reparatie, onderhoud en zakelijke en financiële dienstverleners. Lees welke winkels en diensten open mogen zijn.
 • Mensen met contactberoepen (zoals kappers, rijscholen, schoonheidsspecialisten, sekswerkers) mogen tijdelijk niet werken.
 • (Para)medische contactberoepen (zoals tandartsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten) mogen wel werken.
 • Bioscopen, musea en theaters zijn dicht.
 • Sportscholen zijn dicht.
 • Ontvang thuis alleen gasten als dat noodzakelijk is. Ontvang niet meer dan 2 personen van 13 jaar of ouder.
 • Ga alleen naar buiten met het eigen huishouden, of een groepje van maximaal 2 personen. Kinderen tellen niet mee.
 • Gebruik het ov alleen voor noodzakelijke reizen.

Gedeeltelijke lockdown

Sinds 14 oktober is er een gedeeltelijke lockdown van kracht. Deze maatregelen blijven gelden:

 • Sinds 1 december geldt een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes.
 • Alle horeca is gesloten, afhalen en bezorgen mag.
 • Evenementen zijn verboden (let op: er zijn uitzonderingen).
 • Winkels die open mogen blijven sluiten om 20.00 uur, met uitzondering van levensmiddelenwinkels.
 • Geen drankverkoop na 20.00 uur.
 • De meeste locaties binnen zijn gesloten. Voor binnenruimtes die wel open zijn geldt: maximaal 30 personen per ruimte, mits iedereen zich aan de regels voor binnen houdt.
 • Buiten sporten beperkt mogelijk, zonder publiek.
 • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.

Coronaregels voor bedrijven

Lees per branche welke regels er gelden. Regionaal kunnen veiligheidsregio's extra maatregelen nemen. Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een boete krijgen. Lees meer over handhaving van coronaregels op KVK.nl.

Bekijk de basisregels voor iedereen op Rijksoverheid.nl.

Gezondheidsmaatregelen op de werkvloer

Laat uw werknemers thuiswerken, tenzij het echt niet anders kan. In sommige sectoren gaat het werk op locatie door. Bijvoorbeeld in de bouw- en technieksector.

Neem maatregelen tegen verspreiding van het virus op de werkvloer. Als u twijfelt over specifieke situaties, neem direct contact op met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Sinds 1 december geldt een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes, zoals winkels.

Lees meer over regels voor werkgevers.

Coronaprotocollen per branche

Op Mijncoronaprotocol.nl vindt u per branche de nieuwe protocollen voor een werkbare situatie in de 1,5-metersamenleving. In een protocol staan de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden. Let op: een protocol is geen wetgeving, maar een uitwerking van de RIVM-adviezen voor de werkvloer.

Steunpakket coronacrisis: financiële regelingen uitgebreid

KVK Corona regelingencheck

Krijg inzicht in de financiële regelingen voor uw bedrijf. Doe de KVK Corona regelingencheck. Niet alle regelingen zijn opgenomen en er zijn uitzonderingen.

Het 3e steunpakket met financiële regelingen voor bedrijven is ingegaan op 1 oktober 2020. Op 9 december maakte het kabinet bekend dat het steunpakket verder uitgebreid wordt. Er komt extra geld voor ondernemers die door de coronamaatregelen hard worden geraakt. Zoals de horeca, reisbranche en evenementen.

Lees meer over de regelingen en uitbreidingen in het 3e steunpakket voor bedrijven

Tegemoetkoming in de loonkosten (NOW)

Bent u werkgever? Dan kunt u een beroep doen op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud Werkgelegenheid (NOW 3)

De tegemoetkoming is telkens voor een periode van 3 maanden. De NOW 3.2 voor omzetverlies in januari, februari en maart 2021 kunt u vanaf 15 februari aanvragen bij UWV.

Lees meer over de voorwaarden in de NOW.

Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL)

Ondernemers in getroffen sectoren kunnen Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat kan als u een mkb-bedrijf heeft in een getroffen sector (zoals horeca, recreatie, cultuur en evenementen). En als uw omzet sterk is gedaald door de coronacrisis. De tegemoetkoming helpt u om uw vaste lasten te betalen.

U vraagt de TVL aan voor een periode van 3 maanden.

Let op: de TVL-regeling is in het 4e kwartaal van 2020 en 1e kwartaal van 2021 tijdelijk beschikbaar voor vrijwel alle sectoren. U kunt de TVL voor kwartaal 4 aanvragen tot en met 29 januari 2021.

Bent u eigenaar van een non-food detailhandel en kunt u door de lockdown uw (kerst)voorraad niet meer verkopen? Dan krijgt u alleen voor het 4e kwartaal de eenmalige opslag Voorraad Gesloten Detailhandel (VGD) bovenop de TVL-subsidie. U moet hiervoor een SBI-code hebben die onder de gesloten detailhandel valt.

Lees meer over de voorwaarden van de TVL-regeling.

TVL heeft invloed op hoogte NOW-subsidie

De TVL wordt gezien als omzet waardoor u mogelijk minder NOW-subsidie krijgt.

Bijstand voor ondernemers (Tozo)

De Tozo is een extra ondersteuning voor zelfstandig ondernemers die door de coronacrisis financiële problemen hebben. Deze Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is maximaal € 1.500 euro netto per maand. U hoeft deze gift niet terug te betalen. U vraagt de Tozo aan bij de gemeente waar u woont.

De Tozo uit het 3e steunpakket kunt u aanvragen sinds 1 oktober 2020.

Daarnaast kunt u een lening voor bedrijfskapitaal krijgen tot maximaal € 10.157. Deze lening moet u later wel terugbetalen.

Lees meer over de voorwaarden in de Tozo 3.

Belastingmaatregelen

De Belastingdienst neemt maatregelen om ondernemers en werkgevers te helpen. Zoals versoepelde regels voor het urencriterium, de vennootschapsbelasting en loonheffingen.

Langer bijzonder uitstel aanvragen

De Belastingdienst verlengt de regeling voor het aanvragen van bijzonder uitstel van betaling. U kunt tot 1 april 2021 bijzonder uitstel aanvragen en verlengen.

Lees meer over uitstel betaling belastingen en aflossingen.

Geld lenen

Nieuwe kredietregelingen

Verruimde kredietregelingen

 • De Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) voor grote en middelgrote bedrijven is verruimd. U kunt tijdelijk meer geld lenen: maximaal € 150 miljoen per onderneming.
 • De borgstelling MKB-kredieten (BMKB) is verruimd, zodat u sneller en meer geld kunt lenen. Naar deze regeling wordt verwezen als BMKB-C.
 • Kleine ondernemers die een lening hebben bij microkredietenverstrekker Qredits krijgen uitstel van aflossing voor 6 maanden.
 • Tech en creatieve start-ups kunnen een aanvraag doen bij de fondsen van de Seed Capital regeling. De overheid vergroot het budget van de fondsen om innovatieve ondernemingen extra te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

Een volledig overzicht van bestaande kredietregelingen vindt u in de subsidiewijzer.

Heeft u financiële problemen?

U kunt dit jaar gratis professionele coaching krijgen wanneer u in financiële moeilijkheden komt door de coronacrisis. U kunt hiervoor terecht bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB).

Dreigt uw bedrijf failliet te gaan? Lees alles over faillissement.

Internationale reizen en vervoer

Reisbeperking voor niet-Europese reizigers

Voor de meeste landen buiten de EU gelden beperkingen voor reizen naar Nederland. Dit geldt niet voor noodzakelijke reizen van bijvoorbeeld zorgverleners, vervoerders of diplomaten. Aan deze uitzonderingen zijn voorwaarden verbonden. 

Inreisbeperkingen kunnen voor individuele landen worden opgeheven. Check op Rijksoverheid.nl voor welke landen de inreisbeperking geldt.

Verplichte negatieve coronatest

Reist u naar Nederland dan moet u een negatieve coronatest laten zien. Ook moet u (of uw gast) bij aankomst in Nederland 10 dagen in quarantaine (ook met negatieve testuitslag).

Werkbezoek naar het buitenland

Moet u voor zaken of een beurs naar het buitenland? Overweeg dan of het noodzakelijk is om deze reis te maken. De overheid raadt het af om naar het buitenland te reizen tot en met maart. Reist u toch naar het buitenland, dan moet u bij terugkeer een negatieve coronatest laten zien.

Informatie voor reizigers vindt u op Rijksoverheid.nl. Bekijk de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus en internationaal zakendoen op de landenpagina's van RVO.

Handelsmissies van de overheid

Actuele informatie over handelsmissies die door de overheid zijn georganiseerd, vindt u op RVO.nl. Heeft u zich opgegeven voor een missie en is die uitgesteld of geannuleerd? Dan krijgt u hierover persoonlijk bericht. Wilt u weten of een missie waarin u interesse heeft nog doorgaat? Neem dan contact op met de contactpersoon voor de betreffende missie. Deze vindt u op de pagina van de betreffende missie op RVO.nl.

Vrachtverkeer en goederenvervoer

Reisadviezen voor EU-landen gelden niet voor het vervoer van noodzakelijke goederen, zoals voedsel, medische apparatuur en medicijnen. Vervoerders kunnen in landen met een aangescherpt reisadvies in- en uitreizen, zowel door de lucht, over het spoor en over het water. Lees de actuele informatie over vervoer tijdens de coronacrisis op de website van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Informatiepunten

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Rijksoverheid:

Kamer van Koophandel (KVK):

Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO):

Ministerie van Buitenlandse Zaken:

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport:

FME Ondernemersorganisatie:

Coronacalculator (VNO-NCW, MKB-Nederland):