Leesbaarheid:

Uw idee vastleggen

Deze informatie is geplaatst door: Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom

Laat uw idee wettelijk vastleggen voordat een ander ermee vandoor gaat. Het maakt niet uit of het een idee is voor een (mode)ontwerp, songtekst, boek, film, scenario, uitvinding of prototype. U kunt uw idee vastleggen met een dagstempel in het i-DEPOT.

Laat uw idee vastleggen

Soms moet u bewijzen dat u echt de eerste was met het idee voor een nieuwe creatie. Bijvoorbeeld in een juridisch conflict. Dat kan met het i-DEPOT van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Het is een bewijsmiddel dat het idee op een bepaalde datum door u is bedacht, gecreëerd of ontworpen. Voor sommige ideeën geldt ook een automatisch recht zoals het auteursrecht. Daar is geen registratie voor nodig. Maar dan heeft u nog geen bewijs dat u de eerste was. Ook dan kan het i-DEPOT uitkomst bieden.

Waar is uw i-DEPOT geldig?

Bij een conflict kunt u uw i-DEPOT overal ter wereld aanvoeren als bewijsmateriaal. De rechter in het betreffende land beslist of hij het zal toelaten in een procedure. In Europa accepteert een rechter het i-DEPOT altijd als bewijs.

Regel het i-DEPOT online

Uw idee vastleggen in het i-DEPOT van BOIP is snel en simpel online te regelen via een inlogaccount. Omschrijf uw idee zo concreet mogelijk in een document, eventueel met een afbeelding als voorbeeld.

Bewaartermijn en kosten i-DEPOT

Als u het registreren online regelt is dat voordeliger dan per post.  U kunt de bewaartermijn steeds verlengen met 5 jaar. De kosten zijn:

  • € 37 voor het digitaal vastleggen voor 5 jaar en €53 voor een termijn van 10 jaar.
  • € 47 voor een bewijs van registratie per post voor 5 jaar en voor 10 jaar betaalt u € 68.
  • Verlengen van een termijn kost online € 26 en per post € 47.

Als u regelmatig nieuwe ideeën wilt vastleggen kan een credit account handig zijn. Bekijk alle overige tarieven of ga direct naar het i-DEPOT voor registratie.

Geheimhoudingsverklaring voor uw i-DEPOT

U wilt uw idee in vertrouwen delen met anderen? Bijvoorbeeld met een samenwerkingspartner of investeerder? Dan is het verstandig om vooraf duidelijke afspraken te maken over de voorwaarden. Dit kan met een geheimhoudingsovereenkomst (Non-Disclosure Agreement, NDA). In een NDA spreekt u onder meer af wat de ander wel of niet mag doen met de vertrouwelijke informatie. En wat de gevolgen zijn als de ander zich niet aan de afspraken houdt. Een NDA is een extra hulpmiddel in geval van een juridisch conflict. Lees hoe u een geheimhoudingsverklaring kunt afsluiten voor uw specifieke i-DEPOT van BOIP.

Intellectueel eigendomsrecht

Het i-DEPOT geeft geen eigendomsrecht. Dat kan pas als het is uitgewerkt tot een echt product, dienst of proces. Als u het idee concreet gaat uitwerken is het aan te raden hiervoor wel bijtijds bescherming te regelen met een Intellectueel Eigendom. Ga eens praten met een deskundige over de mogelijkheden van bescherming, bijvoorbeeld met een octrooigemachtigde. Of download de checklist Intellectuele Eigendom en bekijk zelf welke rechten van toepassing zijn op uw situatie.