Leesbaarheid:

Valutarisico's door wisselkoersen afdekken

Deze informatie is geplaatst door: KVK

Factureert u in een andere munt dan de euro? Tussen factureren en betalen kan de koers van die munt veranderen. Hierdoor loopt u misschien valutarisico, ook bekend als wisselkoersrisico. Lees meer over hoe u de negatieve gevolgen van koersveranderingen zoveel mogelijk beperkt.

Wisselende koersen hebben invloed op uw winstmarge. Als u zakendoet met landen buiten de eurozone, loopt u valutarisico. De waarde van buitenlandse muntsoorten (vreemde valuta) kan lager of hoger worden vergeleken met de euro. Ontvangt of betaalt u bijvoorbeeld in Amerikaanse dollars? Dan bestaat het risico dat de waarde van het bedrag in euro’s verandert.

Valutarisico afdekken

Onderzoek de valutarisico’s binnen uw onderneming. Loopt u veel risico? Zoek dan met uw bank naar een passende oplossing. Afdekken van valutarisico kan op verschillende manieren:

Valutaclausule in offerte

U kunt een valutaclausule in uw offerte opnemen. Daarin staat dat u de verkoopprijs aanpast aan de valutakoers die geldt op het moment dat u of uw klant moet betalen. U kunt hierbij een minimum en maximum aangeven. Dit heet de bandbreedte. Wanneer de koerswijziging hoger of lager is dan de bandbreedte, geldt de clausule.

Valutatermijntransactie

Als u in de toekomst een bedrag in vreemde valuta moet betalen of gaat ontvangen, is een valutatermijntransactie handig. Hiermee legt u de koers van de buitenlandse valuta van tevoren vast bij uw bank. Zo weet u zeker welk bedrag in euro's u kwijt bent of ontvangt. Een valutatermijntransactie is een verzekering tegen verliezen door koerswisselingen.

Valutaopties

Een valutaoptie geeft u het recht tegen een bepaalde koers vreemde valuta te kopen. Dit is in uw voordeel als de koers op het moment van betalen ongunstig is. Voor dit recht betaalt u een premie. Als de koers op het moment van betalen voordeliger is voor u, dan hoeft u de valutaoptie niet te gebruiken. Een valuatieoptie dekt dus uw risico af en als de wisselkoers gunstiger voor u is, kunt u hiervan profiteren.

Vreemde valutarekening

Een vreemde valutarekening heeft u naast uw normale bankrekening. Dit is handig als u regelmatig betaalt in dezelfde vreemde valuta. U voorkomt bijvoorbeeld zo het margeverlies tussen aan- en verkopen van andere muntsoorten. Met een vreemde valutarekening loopt u wel koersrisico. De tegenwaarde in euro hangt namelijk af van de wisselkoers. U kiest zelf wanneer u uw saldo of een deel daarvan inwisselt tegen euro’s. Dit kan bij een gunstige koers voordeel opleveren.

Informeer bij uw bank

Vraag uw bank naar producten om valutarisico’s te beperken. Uw bank kan u per product informeren over de voorwaarden, aandachtspunten en kosten.

Wisselkoers berekenen

U kunt snel en gemakkelijk de wisselkoers berekenen met een online tool, bijvoorbeeld van de Belastingdienst. In 2 klikken ziet u hoeveel uw euro waard is in andere valuta.