Leesbaarheid:

Anita Jansen wint de P3NL-prijs 2022

De P3NL-prijs is een jaarlijkse erkenning voor en door professionals en wordt voor de vierde keer uitgereikt. Met de prijs wil P3NL vakmensen belonen én aanmoedigen die het vakgebied van de psychologische en pedagogische zorg op een betrokken, positieve, innovatieve en kwalitatief hoogstaande manier op de kaart zetten. De jury heeft dit jaar unaniem prof. dr. Anita Jansen gekozen tot winnaar. Anita is hoogleraar experimentele klinische psychologie aan de Universiteit Maastricht en wetenschappelijk directeur van New Science of Mental Disorders (NSMD) en een internationale autoriteit op het gebied van eetstoornissen.

Toponderzoeker

Anita is een toponderzoeker met veel impact; ze werkt nauw samen met de klinische praktijk en heeft disseminatie van kennis hoog in het vaandel staan. Zo heeft zij de diagnostiek en behandeling van eetstoornissen (inter)nationaal duidelijk op de kaart gezet en met de haar in 2019 toegekende zwaartekrachtsubsidie van maar liefst 20 miljoen euro leidt zij een grootschalig onderzoek (gedurende 10 jaar) naar een nieuwe visie op psychopathologie, de zogeheten netwerktheorie. Deze theorie is een ware paradigma-verschuiving en kan grote implicaties voor diagnostiek en behandeling van psychopathologie hebben.

Samenwerking

Anita heeft voor dit onderzoek naar de netwerktheorie een consortium opgesteld van gerenommeerde onderzoekers uit de onderzoekschool Experimentele Psychopathologie, werkzaam bij vrijwel alle universiteiten in Nederland, maar ook werkzaam bij topuniversiteiten in andere landen, zoals Harvard University in Boston. Iedereen werkt met het eigen onderzoekteam aan een vraagstuk binnen een specifiek gebied (verslaving, depressie, angst, eetstoornissen, etc.) en de teams worden bijgestaan door een klinische adviesraad. Hierin zitten professionals werkzaam in de klinische praktijk, die nauw samenwerken met de onderzoekers om ideeën over psychopathologie met elkaar te bespreken en toetsbare modellen op te stellen.

Onvermoeibaar

Kenmerkend voor Anita is dat ze voortdurend professionals bij haar projecten betrekt. Ze reist schijnbaar onvermoeibaar stad en land af om zelf lezingen en workshops te geven aan professionals om ze op de hoogte te stellen van de resultaten van haar onderzoek. Anita heeft met haar onconventionele wijze van handelen, haar durf, doorzettingsvermogen, niet aflatende inzet en creativiteit een significante impact op de GGZ en verdient naar de mening van de jury dit jaar als geen ander de P3NL prijs.   

Prijsuitreiking op P3NL-middag: hoe maken we de zorg ècht beter?

De prijs wordt uitgereikt op vrijdagmiddag 14 oktober, tijdens de jaarlijkse P3NL-middag in Kasteel Woerden. Anita Jansen houdt ter gelegenheid van de uitreiking een lezing. Naast Anita zijn er nog twee sprekers uitgenodigd die met de deelnemers aan het mini-symposium willen nadenken over het echt verbeteren van de zorg. Lees meer over het programma op https://www.p3nl.nl/nieuws/kom-14-oktober-naar-de-p3nl-middag.