Leesbaarheid:

Aangifte inkomstenbelasting doen

Deze informatie is geplaatst door: Belastingdienst

U doet aangifte inkomstenbelasting over een vorig jaar. Kijk hier of u aangifte moet doen, hoe u dat doet en wanneer.

U heeft een aangiftebrief gekregen

U moet aangifte inkomstenbelasting doen. Belastingaangifte is verplicht. De aangiftebrief ontvangt u in februari in uw brievenbus, op MijnBelastingdienst en in de Berichtenbox op MijnOverheid.

Als u geen aangiftebrief heeft ontvangen

Dan moet u toch belastingaangifte doen als u meer dan € 46 belasting moet betalen. Misschien krijgt u zelfs geld terug. Bijvoorbeeld als u aftrekposten heeft. Doe dan aangifte als u € 16 of meer terugkrijgt. U hoeft geen aangifte te doen als u minder dan € 16 terugkrijgt, want bedragen onder de € 16 betaalt de Belastingdienst niet uit.

Hoeveel inkomstenbelasting moet u betalen?

Hoeveel inkomstenbelasting u moet betalen hangt af van uw:

  • inkomsten
  • vermogen
  • aftrekbare kosten
  • schulden

De Belastingdienst onderscheidt verschillende belastingtarieven. Vul de aangifte in op MijnBelastingdienst. Als u alles invult zonder de gegevens te versturen, ziet u meteen wat u moet betalen of terugkrijgt.

Zorg dat u de aangifte snel en foutloos invult

Bereid u voor met de aangiftecheck voor ondernemers. Zo weet u welke aftrekmogelijkheden er zijn en waar u op moet letten. U vult de aangifte nog sneller in als u alles bij de hand heeft. Bekijk welke cijfers u nodig heeft voor uw aangifte inkomstenbelasting.

Check of u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting 

In de aangifte krijgt u de vraag of u het afgelopen jaar ondernemer was voor de inkomstenbelasting. Als u daarover twijfelt, kijkt u bij Wanneer bent u ondernemer? Als ondernemer heeft u recht op aftrekposten en fiscale regelingen. Bent u geen ondernemer voor de inkomstenbelasting, dan heeft u misschien inkomsten uit overig werk.

Als ondernemer moet u digitaal aangifte doen

Doe zelf online aangifte op MijnBelastingdienst. Of u kunt uw belastingaangifte laten doen. U heeft een DigiD nodig om aangifte te doen of om iemand te machtigen.

Wanneer moet u belastingaangifte doen?

U moet voor 1 mei aangifte doen. Als dat niet lukt, moet u voor 1 mei uitstel aanvragen. Behalve als u in het buitenland woont. Dan moet uw aangifte of verzoek om uitstel voor 1 juli bij de Belastingdienst binnen zijn.

Aangifte doen tot 8 mei

De Belastingdienst geeft u dit jaar een week langer de tijd om belastingaangifte te doen vanwege een technische storing. U heeft tot 8 mei de tijd om aangifte inkomstenbelasting te doen over 2020.

Nadat u aangifte heeft gedaan

Als u voor 1 april aangifte doet, krijgt u voor 1 juli bericht. Doet u later aangifte, dan probeert de Belastingdienst u binnen 3 maanden bericht te sturen. U betaalt dan wel belastingrente over de belasting die u moet betalen.