Leesbaarheid:

Brexit: gevolgen voor Nederlandse ondernemers

Deze informatie is geplaatst door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU). Dit noemen we Brexit. Het VK wordt dan een land buiten de EU. Het VK is een belangrijke handelspartner voor Nederland, dus Brexit kan ook uw bedrijf raken. Bereid u dus goed voor. Zeker als u zakendoet met het VK. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Het Verenigd Koninkrijk wordt een land buiten de EU

Brexit komt snel dichterbij. Vanaf 29 maart maakt het VK geen deel meer uit van de EU. En gaan voor het VK de regels gelden die voor alle landen buiten de EU gelden. Wel zetten de EU en het VK zich in om afspraken te maken over de toekomstige relatie. 

Voorlopig akkoord

In november 2018 bereikten de EU en het VK een voorlopig akkoord over Brexit. Hierin staan afspraken over een overgangsperiode tot 31 december 2020, waarin alle EU-regels en wetten voor het VK blijven gelden. De Britse regering en de 27 EU-landen stemden in met dit akkoord. Daarna heeft het Britse parlement op 12 maart het akkoord voor de tweede keer afgewezen. De Nederlandse regering betreurt deze uitslag omdat er snel duidelijkheid moet komen over de afspraken rond Brexit. Er is echter nog geen sprake van een ‘no-deal’-situatie, waarin er helemaal geen akkoord over Brexit is. De kans hierop is wel aanzienlijk toegenomen. Het is nu aan de Britse regering om aan te geven hoe zij tot een oplossing wil komen. Als er geen deal komt, verlaat het VK de Europese Unie op 29 maart zonder afspraken. Volg de laatste stand van zaken op het Brexitloket.

Verdiep u in de regels voor landen buiten de EU

Wat de afspraken tussen de EU en het VK ook worden, bereid u voor op zakendoen met een land buiten de EU:

Als u zich op het 'no deal-scenario' voorbereidt, is de kans op verrassingen kleiner. Lees ook de informatie van de EU over de gevolgen voor uw bedrijf bij een no-deal.

Fiscaal overgangsrecht bij een no deal-Brexit in de maak

Er komt een tijdelijk fiscaal overgangsrecht voor burgers en bedrijven in het geval van een no deal-Brexit. Dat betekent dat voor de belastingen wordt gedaan alsof het VK de Europese Unie nog niet heeft verlaten. Het overgangsrecht geldt in beginsel voor de rest van het jaar. Met deze tijdelijke regeling kunnen bedrijven zich langer op de nieuwe situatie voorbereiden. Ook voorkomt de regeling dat u in hetzelfde boekjaar verschillende fiscale behandelingen krijgt. Lees meer op rijksoverheid.nl.

Check de Brexit To Do-lijst

Op het Brexitloket vindt u de Brexit To Do-lijst: een praktisch overzicht van zaken waar u rekening mee moet houden bij Brexit. Bijvoorbeeld het regelen van uw transport en controleren van servicecontracten.

Doe de Brexit Impact Scan

Met de Brexit Impact Scan ziet u snel of Brexit u raakt. Aan de hand van een aantal vragen laat de scan de effecten zien van Brexit voor uw bedrijf.

Bereid u voor op de douaneformaliteiten: zorg dat u een EORI-nummer hebt

Het kan een aantal maanden kosten om uw bedrijf voor te bereiden op de nieuwe douaneformaliteiten na Brexit. Regel nu al de volgende zaken:

  • Een EORI-nummer; dit is het identificatienummer voor uw bedrijf. U vraagt dit nummer gratis aan via douane.nl/brexit.
  • Zorg ervoor dat u aangifte kunt doen in de systemen van de Douane.
  • Vraag een registratie elektronisch berichtenverkeer aan als u zelf aangifte doet.

De Brexit-toolkit van de Douane geeft u meer uitleg over deze stappen. Bekijk ook de video Na Brexit exporteren met de juiste papieren

Hulp en advies: vraag een Brexit-voucher aan

Als u vragen heeft, zitten de medewerkers van het Brexitloket voor u klaar. Heeft u daarna nog advies nodig? Vraag dan een Brexit-voucher aan. Daarmee krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming. 

Blijf de ontwikkelingen over Brexit volgen

Op het Brexitloket van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de gevolgen van Brexit en de voorbereiding. Bekijk ook het Brexit-nieuws voor ondernemers van KVK.

Feiten en cijfers: invoer en uitvoer Verenigd Koninkrijk

De grafiek toont de uitvoerwaarde van alle goederen van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk en de invoerwaarde vanuit het Verenigd Koninkrijk.