Leesbaarheid:

Brexit: gevolgen voor Nederlandse ondernemers

Deze informatie is geplaatst door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Europese Unie (EU) verlaten. Dit noemen we Brexit. Sinds 1 januari gaat het zakendoen met het VK anders. Het VK bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Handelsakkoord over nieuw partnerschap

Sinds Brexit is er geen vrij verkeer meer van personen en goederen tussen de EU en het VK. De EU en het VK hebben een handelsakkoord bereikt over een nieuw partnerschap. Per 1 januari 2021 gelden nieuwe regels voor reizen en zakendoen. Lees over de belangrijkste punten uit het handelsakkoord en de gevolgen voor uw bedrijf. Op de website van de EU vindt u de volledige tekst van het handelsakkoord.

Houd rekening met douaneformaliteiten

Sinds 1 januari krijgt u te maken met douaneprocedures en langere wachttijden bij de grens. Bereid uw transporten daarom goed voor. Zo voorkomt u vertraging. Bedenk ook of u de afhandeling bij de Douane zelf doet of gaat uitbesteden. Regel de volgende zaken:

  • Een EORI-nummer; dit is het identificatienummer voor uw bedrijf.
  • Zorg ervoor dat u aangifte kunt (laten) doen in de systemen van de Douane.
  • Vraag een registratie elektronisch berichtenverkeer aan als u zelf aangifte doet.

De Brexit-toolkit van de Douane geeft u meer uitleg over deze stappen.

Doe de Brexit Impact Scan

Met de Brexit Impact Scan ontdekt u hoe het nieuwe handelsakkoord effect heeft op uw bedrijf. De scan gaat in op de regels voor zakendoen met het VK die sinds 1 januari gelden. Zijn er gevolgen voor uw bedrijf door de nieuwe regels? Vraag dan een Brexit-voucher aan. Daarmee kunt u subsidie krijgen voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw bedrijf.

Volg de ontwikkelingen over zakendoen met het VK

Wilt u meer weten over de gevolgen van de nieuwe regels voor uw bedrijf? Bijvoorbeeld hoe het zit met producteisen of het betalen van invoerrechten? Bekijk dan de landenpagina over zakendoen met het VK als land buiten de EU van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Lees ook het Brexit-nieuws voor ondernemers van KVK. Het Brexitloket van de Rijksoverheid biedt een overzicht van organisaties die u verder kunnen helpen met uw vragen.

Feiten en cijfers: invoer en uitvoer Verenigd Koninkrijk

De grafiek toont de uitvoerwaarde van alle goederen van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk en de invoerwaarde vanuit het Verenigd Koninkrijk.