Leesbaarheid:

Brexit: gevolgen voor Nederlandse ondernemers

Deze informatie is geplaatst door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Europese Unie (EU) verlaten. Dit noemen we Brexit. Sinds 1 januari gaat het zakendoen met het VK anders. Het VK bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Akkoord over nieuw partnerschap

De EU en het VK hebben een akkoord bereikt over een nieuw partnerschap. De nieuwe regels gelden sinds 1 januari 2021. Volg de ontwikkelingen via het Brexitloket. Lees ook de 7 zaken die u moet weten over het nieuwe akkoord.

Bereid u goed voor

Brexit kan ook gevolgen hebben voor uw bedrijf. Bekijk op Brexitloket.nl met welke praktische zaken u rekening moet houden als u zakendoet met het VK. Bijvoorbeeld het regelen van uw transport en de btw. Lees ook de informatie van de EU over meer dan 100 sectoren.

Houd rekening met douaneformaliteiten

Ga niet onvoorbereid op pad. Sinds 1 januari krijgt u te maken met douaneformaliteiten en langere wachttijden bij de grens. Doorloop de 'to-dolijst' voor exporteurs en importeurs en regel de volgende zaken:

  • Een EORI-nummer; dit is het identificatienummer voor uw bedrijf.
  • Zorg ervoor dat u aangifte kunt (laten) doen in de systemen van de Douane.
  • Vraag een registratie elektronisch berichtenverkeer aan als u zelf aangifte doet.

De Brexit-toolkit van de Douane geeft u meer uitleg over deze stappen.

Doe de Brexit Impact Scan

Met de Brexit Impact Scan ontdekt u hoe het akkoord tussen het VK en de EU effect heeft op uw bedrijf. De scan gaat in op de regels voor zakendoen met het VK die sinds 1 januari gelden.

Hulp en advies: vraag een Brexit-voucher aan

Als u vragen heeft, zitten de medewerkers van het Brexitloket voor u klaar. Heeft u daarna nog advies nodig? Vraag dan een Brexit-voucher aan. Daarmee krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.

Blijf de ontwikkelingen over Brexit volgen

Op het Brexitloket van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de gevolgen van Brexit en wat u moet doen. Bekijk ook het Brexit-nieuws voor ondernemers van KVK.

Feiten en cijfers: invoer en uitvoer Verenigd Koninkrijk

De grafiek toont de uitvoerwaarde van alle goederen van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk en de invoerwaarde vanuit het Verenigd Koninkrijk.