Leesbaarheid:

EORI-nummer bij alle douanehandelingen

Deze informatie is geplaatst door: KVK

Nodig bij alle douanecontacten

Handelt u internationaal en komt u in contact met de Douane, dan is een EORI-nummer verplicht. U gebruikt dit nummer bij al uw douanecontacten. Bijvoorbeeld als u aangifte moet doen.

EORI-nummer aanvragen

Doet u of uw douane-expediteur alleen aangifte in Nederland? Dan kunt u het EORI-nummer zelf samenstellen of aanvragen. Doet u ook aangifte in het buitenland? Dan moet u het EORI-nummer altijd aanvragen.

Sneller gegevens uitwisselen

Elk bedrijf uit de EU dat internationaal zakendoet en douanehandelingen uitvoert, gebruikt een EORI-nummer. EORI staat voor Economic Operators Registration and Identification. Als u gegevens met de Douane uitwisselt, gebruikt u dit identificatienummer. Bijvoorbeeld als u ‘aangifte ten uitvoer’ doet. Zo worden uw gegevens sneller uitgewisseld met andere landen.

Een EORI-nummer opzoeken

Wilt u weten of een EORI-nummer ook echt bestaat? Doe dan een EORI-nummer check. Ga naar de EU-databank, en toets het nummer in. De EORI-check laat vervolgens zien of het nummer geldig is. U kunt alleen zoeken op het nummer en niet op andere elementen, zoals de handelsnaam.

Meer over het EORI-nummer

Het EORI-nummer vervangt het oude douane- of TIN-nummer. Meer informatie over het EORI-nummer vindt u bij de Douane.