Leesbaarheid:

Goederen aangeven bij de Douane

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven

Importeert of exporteert u naar een land buiten de Europese Unie (EU)? Dan moet u de goederen die u invoert of uitvoert, aangeven bij de Douane. Aan de hand van uw aangifte berekent de Douane de invoer- of uitvoerheffingen.

Importeert u uit een land buiten de Europese Unie (EU)? Of exporteert u naar een land buiten de EU? Dan moet u de goederen die u invoert of uitvoert, aangeven bij de Douane. Met uw aangifte berekent de Douane de invoer- of uitvoerheffingen. De Douane beoordeelt ook of er nog andere douanevoorschriften van toepassing zijn. Bijvoorbeeld voor veiligheid, gezondheid, economie en milieu (VGEM).

Digitaal aangifte doen

Bij de Douane doet u digitaal aangifte. Heeft u weinig ervaring met import en export? Dan kunt u de douaneaangifte het beste uitbesteden aan een vervoerder, logistiek dienstverlener of douane-expediteur. Als u regelmatig importeert of exporteert, dan kunt u zelf uw douaneaangiften doen. Neem hiervoor contact op met de Nationale Helpdesk Douane. U moet dan het volgende hebben:

EORI-nummer gebruiken

U moet het EORI-nummer (laten) gebruiken als identificatienummer als u contact heeft met de Douane. EORI staat voor Economic Operators Registration and Identification nummer.

AEO-status aanvragen

Met een Authorised Economic Operator-status (AEO-status) heeft u voordelen in het internationale handelsverkeer. Uw goederen komen bijvoorbeeld eenvoudiger door de douanecontrole of worden minder vaak gecontroleerd. U kunt gratis een AEO-status aanvragen bij de Douane.

Handel binnen EU

Export naar andere EU-lidstaten heet intracommunautaire levering. Import uit andere EU-landen is een intracommunautaire verwerving. U hoeft dan geen aangifte bij de Douane te doen. Voor sommige producten, zoals drank of tabak, heeft u ook bij handel met andere EU-landen een EORI-nummer nodig.