Leesbaarheid:

Transporteurs en expediteurs

Deze informatie is geplaatst door: KVK

Als u goederen vervoert naar of uit het buitenland kunt u een transporteur (vervoerder) of expediteur inhuren. Een transporteur vervoert alleen uw goederen. Een expediteur regelt het hele proces voor u.

Transporteur of expediteur

Expediteurs zijn tussenpersonen. Ze zorgen voor het vervoer van uw goederen en alles wat daarbij komt kijken. Naast het vervoer regelt een expediteur bijvoorbeeld de:

  • juiste documenten
  • verzekeringen
  • opslag van uw goederen
  • douaneformaliteiten

Een expediteur vervoert de goederen niet zelf, dat doet de transporteur. De expediteur regelt wel een vervoerder voor u en sluit een vervoersovereenkomst af met de transporteur. Deze vervoersovereenkomst sluit de expediteur af op eigen naam of op uw naam.

Douane-expediteurs

Er gelden andere regels voor importeren en exporteren uit en naar landen buiten de EU. U moet daarom eerst uw goederen aangeven bij de Douane. Een douane-expediteur kan de aangifte voor u doen.

Groupagediensten: goedkoper vervoer

Importeert of exporteert u kleine hoeveelheden? Veel expediteurs bieden tegen voordeligere prijzen groupagediensten aan. Kleine pakketten van verschillende klanten worden dan gecombineerd. De transporteur vervoert bijvoorbeeld meerdere pakketten van verschillende bedrijven in één container of vrachtwagen. U betaalt minder voor het vervoer dan wanneer u uw goederen apart laat vervoeren.

Een transporteur of expediteur vinden

Zoekt u Nederlandse transportbedrijven die internationaal vervoeren? Gebruik de database met transporteurs van brancheorganisatie evofenedex. U kunt zoeken op vervoersvorm, bestemming en specialiteit.

Vervoert u regelmatig volle vrachten naar vaste klanten in het buitenland? Maak dan vaste afspraken met een transporteur en kijk of u over de prijs kunt onderhandelen.

Zoekt u een expediteur? Bekijk de ledenlijst van Fenex, de brancheorganisatie voor expediteurs.

Goederen zelf vervoeren

Vervoert u liever zelf uw goederen? Dat heeft voor- en nadelen.

Voordelen van zelf vervoeren:

  • U bent niet afhankelijk van een vervoerder.
  • U kunt goederen installeren bij uw klant of andere diensten aanbieden als u de goederen aflevert.

Nadelen van zelf vervoeren:

  • Eigen vervoer is vaak duurder. Een professionele transporteur vervoert goederen van meerdere klanten (groupagediensten). Op de terugweg neemt een vervoerder vaak vracht mee. Daardoor is het vervoer goedkoper.
  • U moet zelf een vrachtwagen of andere transportmiddelen kopen en onderhouden.

Documenten voor eigen vervoer

Voor eigen vervoer heeft u geen vergunning nodig. U moet wel kunnen laten zien dat het om eigen vervoer gaat. Lees hoe u eigen vervoer aantoont op evofenedex.nl. In landen buiten de EU heeft u voor eigen vervoer soms een ritmachtiging nodig van de Nationale en Internationale Organisatie Wegvervoer (NIWO).