Leesbaarheid:

Goederen importeren uit een land buiten de EU

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

Bij het importeren van goederen uit een land buiten de Europese Unie (EU) komt veel kijken. Zo moet u aangifte doen bij de Douane en invoerrechten betalen. Ook betaalt u btw. Check ook altijd aan welke regels en eisen uw product moet voldoen.

Doe aangifte bij de Douane

Wanneer u goederen van buiten de EU importeert, moet u daarvan aangifte doen bij de Douane. U betaalt dan belastingen en invoerrechten. Hiermee brengt u de goederen in het vrije verkeer van de EU. De douaneaangifte gebeurt vaak elektronisch. Meestal doet een vervoerder of een douane-expediteur dit. Maar u mag natuurlijk ook zelf aangifte doen. Dit regelt u via de Nationale Helpdesk Douane.

Gebruik het Gebruikstarief DTV voor uw goederencode

Voor uw douaneaangifte heeft u de goederencode van uw product nodig. De goederencode staat in het Gebruikstarief. Daar vindt u ook:

  • een omschrijving van de goederen
  • de rechten en andere belastingen bij invoer die u moet betalen
  • andere verplichtingen bij invoer waarmee u rekening moet houden.

Bereken de invoerrechten

De hoogte van de invoerrechten hangt af van het soort product en het land waaruit u importeert. Soms hoeft u minder of helemaal geen invoerrechten te betalen. Dat is zo als:

De tarieven vindt u in het Gebruikstarief DTV.

Check waar u btw moet betalen

Als u importeert uit een niet-EU-land, moet u meestal btw betalen bij de Nederlandse Douane. Als u een vergunning artikel 23 heeft, betaalt u de btw niet bij de grens, maar via uw btw-aangifte. Importeert u goederen via een ander EU-land, dus niet direct naar Nederland? Dan betaalt u btw in dat land. U kunt deze btw terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst. Bekijk waar u btw moet betalen.

Btw aftrekken als voorbelasting

De btw die u betaalt, mag u bij uw btw-aangifte aftrekken als voorbelasting. Tenminste, als u recht heeft op btw-aftrek.

Controleer of u bijkomende heffingen moet betalen

Als u alcoholhoudende dranken, tabaksproducten of brandstoffen invoert, moet u accijns betalen. En voor vruchtensappen of andere alcoholvrije dranken moet u verbruiksbelasting betalen. U betaalt de accijns en verbruiksbelasting aan de Douane. 

Soms moet u bij de invoer van goederen nog andere heffingen betalen. Bijvoorbeeld: landbouwheffingen of belasting op personenauto’s. De EU heeft ook antidumpingheffingen om te voorkomen dat producten op de Europese markt komen tegen dumpprijzen.

Heeft u een invoervergunning nodig?

Voor sommige producten gelden er strenge regels. Als u deze producten wil importeren, heeft u misschien een invoervergunning of invoercertificaat nodig. Het kan ook zijn dat u zich moet laten registreren. Dit geldt bijvoorbeeld voor bloemen, planten, diervoeders en geneesmiddelen. In het handboek VGEM vindt u een overzicht van producten waarvoor u een vergunning of certificaat nodig heeft.

Ga na welke producteisen er gelden

U krijgt te maken met verschillende wetten en regels als u in Nederland producten uit het buitenland wilt verkopen. Een product moet veilig en bruikbaar zijn voor het op de markt komt. In de Warenwet staan algemene regels over de veiligheid van uw product. Daarnaast moet u zich houden aan wetgeving op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu (VGEM). Ga altijd na wat de Europese producteisen zijn. Met de Exporthelpdesk van de Europese Commissie ziet u per product en per EU-land wat de eisen zijn.

Parallelimport verboden

U mag alleen producten van een gedeponeerd merk importeren als u toestemming heeft van de merkhouder. Heeft u dat niet, dan doet u aan parallelimport en dat is niet toegestaan.

Internationale betalingen

Betaalgewoonten verschillen per land. Bij landeninformatie leest u meer over betalingsgewoonten en het betalingsverkeer per land. Als de betaling niet in euro’s is, loopt u valutarisico.

Handelsagent of importeur?

Als importeur koopt u zelf goederen in het buitenland en brengt die op de Nederlandse markt. Het voordeel is dat u veel invloed heeft op de goederen. Zo beslist u bijvoorbeeld zelf over de verpakking of om goederen verder te laten bewerken. U kunt ook als handelsagent werken. U zoekt dan voor een buitenlandse opdrachtgever klanten in Nederland. Dan bent u tussenpersoon en krijgt u provisie. U loopt ook minder risico.

Bekijk de verschillen tussen een handelsagent en een importeur.

Tips

Importcijfers

Totale invoerwaarde van goederen uit niet EU-landen.