Leesbaarheid:

Btw-identificatienummer opzoeken, controleren en vermelden

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven

Wanneer krijgt u een btw-identificatienummer? Hoe zoekt u het btw-id van een klant op? En wat gebeurt er met uw btw-id als u stopt? Lees het hier.

Heeft u uw onderneming ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK)? Dan geeft KVK uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).

Btw-identificatienummer (btw-id) vermelden

Het btw-id bestaat uit de landcode NL, 9 cijfers, de letter B en een controlegetal van 2 cijfers. U zet uw btw-id op uw facturen. Als u via het internet verkoopt of diensten aanbiedt, moet u het btw-id op uw website zetten.

Btw-identificatienummer opzoeken en controleren

Wilt u het btw-identificatienummer van een bedrijf weten? Neem dan contact op met dat bedrijf. U kunt het btw-identificatienummer alleen rechtstreeks van uw klant of leverancier krijgen.

Wilt u zeker weten dat uw klant echt ondernemer is? U kunt het btw-identificatienummer van dat bedrijf controleren met het VAT Information Exchange System (VIES) van de Europese Commissie. Dit geldt voor zakelijke klanten uit alle EU-lidstaten. Dus ook Nederlandse klanten. Van de meeste lidstaten kunt u met VIES ook de naam- en adresgegevens van uw klant controleren.

Bedrijf uitschrijven bij KVK

Als u uw bedrijf uitschrijft bij KVK, wordt u automatisch afgemeld bij de Belastingdienst. Uw btw-identificatienummer wordt dan stopgezet. U krijgt dan een brief van de Belastingdienst als bevestiging.