Leesbaarheid:

Uitstel betaling belastingen en aflossingen

Deze informatie is geplaatst door: KVK

De Belastingdienst heeft een ruime betalingsregeling als u bijzonder uitstel van betaling heeft. Kijk wanneer u begint met betalen en hoe lang u erover mag doen. Kijk ook welke mogelijkheden er zijn om nu even iets meer geld over te houden, of voor uitstel van betaling vanwege de coronacrisis bij andere overheden en banken.

Uitstel van betaling bij de Belastingdienst

Als u bijzonder uitstel van betaling heeft, dan mag u dat nog verlengen tot en met 31 december 2020.

Verlenging uitstel voor belastingschuld boven € 20.000

Als u het bijzonder uitstel van betaling wilt verlengen voor een totale belastingschuld boven € 20.000 moet u een verklaring van een derde deskundige meesturen. Een derde deskundige is iemand van buiten uw organisatie die verklaart dat u door de coronacrisis betalingsproblemen heeft. Dat kan bijvoorbeeld uw belastingadviseur of accountant zijn.

Betalingsregeling bijzonder uitstel van betaling

U hoeft de belastingschuld van bijzonder uitstel pas af te lossen vanaf 1 juli 2021. U mag daar dan 36 maanden over doen.

Uitstel verlengen en belastingschuld aflossen

Lees op Belastingdienst.nl hoe u uitstel verlengt en wat er daarna gebeurt.

Voorlopige aanslag verlagen

Als u nu maandelijks een voorlopige aanslag betaalt voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting, kunt u die verlagen als u de komende tijd minder inkomsten verwacht. Stijgen uw inkomsten weer? Wijzig dan ook uw voorlopige aanslag. Zo voorkomt u dat u bij uw definitieve aanslag moet bijbetalen.

Verlagen voorlopige aanslag

Lees op Belastingdienst.nl hoe u uw voorlopige aanslag kan wijzigen.

Deblokkering g-rekening voor loonheffingen en btw

Bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren en g-rekeningen gebruiken, kunnen bij de Belastingdienst verzoeken om deze rekeningen te laten deblokkeren. Vanwege de coronacrisis kan de Belastingdienst tijdelijk ook bedragen vrijgeven die zijn gereserveerd voor (naheffings)aanslagen loonheffingen of btw.

Deblokkeren g-rekening

Lees op Belastingdienst.nl hoe u de g-rekening kunt deblokkeren.

Uitstel betaling van andere belastingen

Gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting

Bij de meeste waterschappen kunt u uitstel aanvragen voor de waterschapsbelastingen. Ook bij de meeste gemeenten kunt u uitstel van betaling aanvragen als u financiële problemen heeft door de coronacrisis. Bijvoorbeeld voor de toeristenbelasting, afvalstoffenheffing en rioolbelasting. Informeer bij uw gemeente naar de voorwaarden.

Meer weten over betalingsregelinganvragen

U vraagt uitstel van betaling aan bij uw waterschap en uw gemeente.

Energiebelasting en ODE

In sommige gevallen kan uw energieleverancier u uitstel van betaling geven voor Energiebelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en btw. Dat kan als u iedere maand een eindfactuur van uw energieleverancier krijgt over het werkelijke verbruik van de elektriciteit en/of gas. U krijgt uitstel voor de maanden april, mei en juni. De uitgestelde belasting wordt in oktober 2020 in rekening gebracht.

Uitstel aanvragen

Uw energieleverancier kan dit uitstel toepassen. Hou de communicatie van uw leverancier in de gaten. Lees meer over het uitstel van Energiebelasting en ODE.

Stel uw aflossingen uit

Zakelijke lening

Heeft u een zakelijke lening bij de bank? Verschillende banken verlenen hun klanten 6 maanden uitstel van aflossing op leningen tot € 2,5 miljoen.

Betaalpauze hypotheek

Uw bank kan u een betaalpauze geven voor uw hypotheek zodat u minder rente en aflossing betaalt. Bespreek de mogelijkheden met uw bank. Lees over de voorwaarden en gevolgen voor belastingen en toeslagen op belastingdienst.nl.

Uitstel aanvragen

Vraag aan uw bank wat de afspraken en mogelijkheden zijn.

Microkrediet

Qredits verleent microkredieten aan kleine ondernemers en zzp’ers. Heeft u een lening, dan kunt u 6 maanden uitstel van aflossing aanvragen voor uw lening. Ook gaat in deze 6 maanden de rente omlaag naar 2%.

Uitstel aanvragen

Neemt contact op met Qredits om uitstel aan te vragen.

Vroegefasefinanciering (VFF) en Innovatiekrediet

Maakt u gebruik van Vroegefasefinanciering (VFF) of een Innovatiekrediet? Als u door de coronacrisis financiële problemen heeft, kunt u voor de periode van 1 april tot 1 oktober uitstel van aflossing en rentebetaling krijgen. 

U krijgt een brief van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) met uitleg over hoe u uitstel aanvraagt.