Leesbaarheid:

Wel of geen personeel?

Deze informatie is geplaatst door: KVK

Als u het drukker krijgt in uw bedrijf, gaat u misschien op zoek naar personeel. Maar wanneer is dat handig? En kiest u voor tijdelijk personeel of in vaste dienst? Personeel neemt u werk uit handen, maar u moet iemand wel inwerken en begeleiden.

Loont het om personeel in dienst te nemen?

Maak een overzicht van de werkzaamheden en drukke perioden in uw bedrijf. Stel uzelf vragen als:

  • Zijn de werkzaamheden tijdelijk of permanent?
  • Hoeveel tijd bespaart een medewerker mij?
  • Hoeveel tijd kost instructie en inwerken?
  • Wil ik managerstaken op me nemen zoals functioneringsgesprekken?
  • Hoeveel extra inkomsten levert een personeelslid op?
  • Kan ik de taken uitbesteden aan een ander bedrijf?

Vast of flexibel personeel?

Vaste dienst is geschikt als u voor langere tijd hulp nodig heeft, de werkzaamheden constant zijn en u de taken kunt inpassen in een concrete functie. Maar u hoeft natuurlijk niet meteen iemand in vaste dienst aan te nemen. Er zijn veel alternatieven. Als u specifieke deskundigheid zoekt, dan kunt u de werkzaamheden bijvoorbeeld uitbesteden aan een zzp'er of freelancer of een medewerker inhuren via detachering. Bij tijdelijke drukte kunt u denken aan een uitzendkracht. Wilt u geen administratieve rompslomp, dan is payrolling ook een mogelijkheid.

Ketenbepaling

In bepaalde situaties krijgt een medewerker na een tijdelijk contract automatisch een vast contract. De basisregel is dat een werknemer maximaal 3 tijdelijke contracten mag hebben. Als u de werknemer daarna een vierde contract aanbiedt, dan wordt dat automatisch een vast contract. Dit geldt ook als de werknemer 3 jaar lang meerdere tijdelijke contracten heeft gehad. Dit heet ketenbepaling. Als u met tijdelijke arbeidsovereenkomsten werkt, is het belangrijk hier goed op te letten.

Feiten en cijfers: hoeveel personen hebben een vaste of flexibele arbeidsrelatie?

De grafiek toont het aantal werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en een vast aantal uren in de week, het aantal werknemers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd of een flexibel aantal uren per week en het aantal overige zelfstandigen (zoals freelancers).