Leesbaarheid:

Suzan Oudejans

Eigenaar & onderzoeker Mark Bench / Gastonderzoeker Amsterdam Universitair Medisch Centrum, afdeling Psychiatrie


Is kortdurende intensieve behandeling (kosten-)effectief vergeleken met reguliere behandeling?  



De korte intensieve behandeling voor PTSS die ik heb gehad, was zwaar om te doen, maar wel dé belangrijkste stap naar verbetering. Eerder had ik wekelijkse sessies, maar ik kon me er niet goed aan overgeven. Mezelf in een uurtje binnenstebuiten keren en daarna weer op de fiets stappen om door de stad naar huis, werk, sport te gaan, ging gewoon niet voor mij. Ik voelde ook dat het niet opschoot op die manier. Een collega wees me op het bestaan van de intensieve behandeling. Die ben ik daar heel erg dankbaar voor!

Het was een afgebakende periode van zes weken: twee weken lang elke dag therapie en vier weken zelf oefenen en nazorggesprekken. Voor mij was het heel belangrijk om te weten en te begrijpen hoe de behandeling precies in elkaar zat, wat er van mij verwacht werd, waarom dit dan zou helpen en wat de kansen op verbetering waren (groot, werd me verteld). Toen kon ik me er ook aan overgeven: ik heb twee maanden ziekteverlof genomen en ben er helemaal voor gegaan. Ik moest heel hard aan het werk, maar het heeft me ontzettend geholpen: aan het einde van de rit waren mijn PTSS klachten verdwenen en dat is ook zo gebleven. De wereld ziet er sindsdien anders en veel beter uit voor mij.

Met deze ervaring wens ik iedereen in dezelfde situatie deze behandeling toe. Maar wat voor mij geldt, hoeft niet voor iedereen te gelden. Daarom is onderzoek naar effectiviteit op wat, waardoor, voor wie, en in welke omstandigheden ook zo belangrijk. Net zoals onderzoek naar kosten: kosten voor de ggz-aanbieder om de behandeling uit te voeren, maar ook kosten voor de cliënt en de maatschappij. De cliënt moet tenslotte tijd vrijmaken op werk en in de thuissituatie, en ik had bijvoorbeeld hotelkosten omdat de behandeling ver van mijn woonplaats af was. De kosten voor het ziekteverlof worden door de maatschappij gedragen. Voor mij was dat het allemaal waard, maar zoals ook uit de P3NL-Kennisagenda blijkt, is het belangrijk om te weten of dit voor anderen geldt en of en hoe en bij wie dit effectief ingezet kan worden.

Heb je een vraag aan Suzan of wil je je ervaring met kortdurende intensieve behandeling als cliënt of zorgverlener delen? Deel het op LinkedIn.