Leesbaarheid:

Maud Schaepkens

Psychotherapeut bij MET ggz (Hoensbroek) & Redactielid bij Tijdschrift voor Psychotherapie

Wat zijn werkzame elementen in behandeling?

 

 

Wat goed dat P3NL de kennisagenda heeft opgesteld, zodat er meer aandacht komt voor deze 10 kennishiaten in de ggz. Als psychotherapeut ben ik specifiek nieuwsgierig naar wat de werkzame elementen zijn in behandeling. Ik ben integratief opgeleid; ik voel me zowel thuis in de persoonsgerichte experiëntiële hoek, als in de schematherapie en in het werken met systeemtherapie en EMDR. Liefst bied ik mijn cliënten een interventie op maat aan, die aansluit bij hun klachten en hulpvragen.

Nu tracht ik samen met het team waarin ik werk een gedegen behandelindicatie op te stellen en in de behandeling rekening te houden met de feedback van de cliënt. Het geeft voldoening om therapieën af te ronden waarbij cliënten ons als team teruggeven echt geholpen te zijn. Het blijft vaak echter nog gissen wat in de behandeling nu precies zo helpend is geweest.

Meer onderzoek naar de werkzame factoren in behandeling is wenselijk, want de resultaten kunnen ons helpen bij het leveren van beter maatwerk voor onze cliënten. Ik hoop dat onze cliënten zo nog meer uit hun behandeling kunnen halen, én dat wij voor een grotere doelgroep van betekenis kunnen zijn.

Heb je een vraag aan Maud of wil je meepraten over dit onderwerp? Deel het op LinkedIn.